Украински анализ: Окопи и офиси. Колко опасна е оставката на Залужни

Pan.bg 11 дек 2023 | 01:23 views (2193) commentaries(0)
img
Окопи и офиси. Колко опасна е оставката на Залужни

Най-трудният ни армейски опит падна върху Бахмут.

Мой приятел ми каза тогава, че той вътрешно се е съгласил да бъде тук. Това е готово да се примири със случващото се. Който няма нищо против да търпи заплахи и рискове. С едно условие - ако решението за защита на града е взето от военните, а не от политиците.

Той можеше да бъде разбран. Един войник никога не вижда голямата картина. Не мога да оценя стратегическия план. Колкото по-малко звезди има на пагоните ви, толкова по-малко информация имате. Общият план е собственост на самия връх, но ако изобщо няма звезди на вашите пагони, тогава всичко, което трябва да направите, е да повярвате в разумността на плана.

Колкото по-близо сте до „нулата“, толкова по-малка е вашата лична зона на контрол. Вашата съдба се управлява от хора, които не виждате. Животът ви зависи от тези, които не познавате. И затова убедеността в осъзнаването на случващото се е толкова важна. Вярата, че съдбата ви е в ръцете на професионални войници, а не на политици.

Възможно е и самите политици да са убедени, че също водят война. Те могат да кажат, че военният вертикал по един или друг начин се затваря за човек без еполети. Че полученият при избора мандат на доверие им дава право да вземат кадрови решения и да определят кого да назначат за командир на армията.Но особеното е, че оптиката на политиците в никакъв случай не трябва да съвпада с оптиката на воюващите. Въоръжените сили разделяха хората с еполети и хората със столове. И начинът, по който самите политици възприемат евентуална смяна на командващия, не е задължително да съвпада с начина, по който тези на фронта ще видят тази кадрова ротация.

Самата поява на новини за конфликта между Валери Залужни и Володимир Зеленски циментира идеята за независимостта на ГЩ в общественото съзнание. За това, че е в състояние да откаже политиците. Вероятно точно това качество не се харесва на държавния глава. Но факт е, че същото качество на Валери Залужни е важно за тези, които са негови подчинени, а не началници.

При неговата оставка, който и да бъде назначен на негово място, ще бъде в най-уязвима ситуация. Защото ще се възприема като послушен инструмент в ръцете на политиците. Неговият опит като офицер, военна квалификация и военен талант ще бъдат второстепенни спрямо този фактор. За стотици хиляди хора в униформа Валерий Залужний ще бъде човек, освободен заради собственото си мнение, заради желанието си да спори и да защитава позицията си. И всеки, който го смени, ще бъде възприеман като изпълнител на волята на президента.

Войникът не може да оспори заповед - затова е важно за него да знае, че тази заповед има смисъл. И вярата в командира също е важна - и в това, че той ще се осмели да възрази, ако получи неразумна или самоубийствена заповед. Вярата в командира е вяра в човек, който може да спаси живота ви.Едно е, ако армията си мисли, че се управлява от професионалисти. Хора от нейното обкръжение. Хора, които разбират от стратегия и тактика. И съвсем различно е – ако армията започне да вярва, че се ръководи от политици. Политикът може да бъде популярен, ярък, харизматичен, но фактът, че не е носил пагони, ще намали общото ниво на доверие в неговите решения. Той е обречен да бъде възприеман като човек, който мисли за своя рейтинг и популярност. Ако армията реши, че се управлява от политици, това ще се отрази на нейния морал.

Не става въпрос обаче само за армията. Ако обществото види, че един популярен, но своенравен генерал се отстранява от длъжност, оттук нататък ще хвърли цялата отговорност върху този, който го е уволнил. Всяко усложнение на фронта в този момент рискува да се превърне в лична отговорност на президента и неговия антураж. По време на освобождаването си Валерий Залужний ще остане единственият наследник на „незагубенето“ във войната. И целият следващ летопис на войната ще бъде написан от чист лист.

Никой не знае последствията от евентуална смяна на командира. Възможно е нищо да не се промени на бойното поле. Но реалността понякога се състои от това, което хората мислят за нея. Особено когато става дума за хора, които са водещи.

Вече се случи, че Валери Залужни е "човек и параход" за украинското общество. Името е често срещано. Универсално обобщение на цялото украинско военно ръководство. Малко вероятно е обикновен човек да знае имената на всички командири на военни клонове. Малко вероятно е той да знае кой точно отговаря за това или онова направление или операция. Затова простолюдието опакова всички армейски решения в една кутия, която се подписва с името на настоящия държавен глава. И тогава обикновеният човек се определя от това дали вярва или не на случващото се.И сега това доверие го има. И в случай на оставка на държавния глава, проблемът за кабинета на президента няма да бъде, че Валери Залужний може да реши да отиде в политиката. А не в рейтингите на потенциалната му партия – ако реши да я създаде. Проблемът ще бъде, че последният „човек-институт“, който се възприема от армията и обществото като инструмент за контрол и противовес на високо политическо ниво, ще изчезне в общественото съзнание.

Смяната на популярен шеф може да не доведе до успех на бойното поле. И в този случай ще реши само личния проблем на конкретни хора във властта, чийто живот по никакъв начин не зависи от Залужни. И това ще бъде наблюдавано от стотици хиляди хора на фронта, чийто живот изцяло зависи от бойната глава. И които са свикнали да вярват в способността му да ги защити.

Знаете, дори и да загубиш изборите, първо трябва да ги преживееш.

Павло Казарин, за УП
източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка