Калоян Панчелиев и Преслав Панчелиев са носители на Наградата „Принос за изследването и популяризирането на историята и бойните традиции в българската армия“ на Военно-историческата комисия за 2023 г. (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 24 яну 2024 | 11:52 views (19511) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 23 януари 2024 г. в Централния военен клуб в София се състоя церемонията по връчването на годишните награди на Военно-историческата комисия (ВИК). На мероприятието присъстваха командирът на Сухопътни войски ген.-майор Деян Дешков, началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев, командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бриг. ген. Станимир Христов, командирът на 3-то бригадно командване полк. Митко Балтов, посланикът на Северна Македония в София Н. Пр. Агнеса Руси Поповска, посланикът на Албания Н. Пр. Доника Ходжа.

Водещи бяха полк. Виолина Вълева и актьорът Руси Чанев.

Събитието започна с доклад за дейността на ВИК през 2023 г. от председателя й о. з. полк. д-р Станчо Станчев. В него той припомни активната дейност на организацията, насочена към изследването и популяризирането на българската бойна слава. Комисията е провела, в партньорство с МО, СОСЗР, Регионалния исторически музей Видин, ВА „Г. С. Раковски“ научни конференции по повод 110-ата годишнина от Балканските войни и Научно-приложна конференция за 120 години от Илинденско-Преображенското въстание.
ВИК е активизирала и публикуването на военно-историческа литература. През октомври е публикувана книга със спомените на ген. Тодор Борисов и на Али Фехти бей, двама достойни командири, стояли един срещу друг на фронта при Булаир. Представена е и книгата „Видинският регион във военната история на България 1878-1945 г.“
Комисията традиционно развива сътрудничеството с историци от балканските държави по програмата „Братство по оръжие“. В резултат на проведените експедиции са открити неизвестни досега български военни гробища от Балканските войни - край с. Адир хан край Булаир (Турция) и Злетова река (Северна Македония). Предстои предприемането на конкретни действия за последващи изследвания на намереното и поставянето на паметни знаци.

Последва връчването на наградите на ВИК за 2023 г.:
- Наградата „Принос в изследването на национално-освободителното движение на българския народ“ бе връчена на проф. д. и. н. Трендафил Митев.

- Наградата „Командир пазител на славните традиции на българската армия“ бе връчена на командира на 3-то бригадно командване полк. Митко Балтов. Наградата бе връчена от първия носител на тази награда – командира на СВ ген.-майор Деян Дешков.

- Наградата „Изследване на балканската военна история и сближаване на държавите и народите от региона“ бе връчена на доц. д-р Марияна Стамова от Института по балканистика с център по тракология на БАН. Наградата връчи зам.-председателят на ВИК Иван Сапунджиев.

- Наградата „Принос в изследването и популяризирането на историята и бойните традиции в българската армия“ бе връчена на д-р Калоян Панчелиев и Преслав Панчелиев за техните изследвания на морска тематика, публикувани в книгите Дунавската флотилия и морската част на България, т. I; „Кралят на железниците - Самуил Поляков и неговият флот“. „Дунавската част в Първата световна война. Колубарският капан“ т. 2. Наградата бе връчена от началника на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев, който представи впечатляващата кариера на Калоян Панчелиев, който е бакалавър по английска филология и магистър по американска литература от СУ „Кл. Охридски“ и е защитил докторска дисертация в УниБИТ. За съжаление поради здравословни причини Преслав Панчелиев не можа да присъства и наградата бе получена от неговия брат Калоян Панчелиев, който благодари на родителите си Росен и Живка и на семейството си Цветелина и Жаклина за подкрепата и призова всички българи да защитават и уважават Родината.

- Наградата "Принос в изследването и популяризирането на балканската военна история и евроатлантически ценности" бе присъдена на проф. Ветон Латифи". Наградата получи посланикът на Северна Македония в София Н. Пр. Агнеса Руси Поповска.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Калоян Панчелиев и Преслав Панчелиев са носители на Наградата „Принос за изследването и популяризирането на историята и бойните традиции в българската армия“ на Военно-историческата комисия за 2023 г.  (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/11 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка