Столтенберг увери, че НАТО ще защитава всички съюзници

Pan.bg 12 фев 2024 | 09:19 views (247) commentaries(0)
img
pan.bg

Генералният секретар на Северноатлантическия алианс разкритикува последните изявления на Тръмп, без да го назовава. Той увери, че всяка атака срещу страна от НАТО ще получи единен и мощен отговор.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че в случай на нападение срещу някоя от страните-членки на Северноатлантическия алианс, обединеният военен блок ще се застъпи в нейна защита. Така той разкритикува твърдения, които поставят тази аксиома под съмнение – без обаче да споменава директно Доналд Тръмп, който наскоро си позволи подобни изказвания. Думите на Столтенберг, изречени в неделя, 11 февруари, на трибуната в Брюксел, са цитирани от редица медии, включително The Guardian. https://www.theguardian.com/world/2024/feb/11/nato-chief-jens-stoltenberg-promises-forceful-response-to-attack-as-trump-remarks-dismissed

"НАТО остава готов и способен да защити всички съюзници", подчерта генералният секретар на алианса. "Всяка атака срещу НАТО ще доведе до единен и решителен отговор. Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава нашата споделена сигурност, включително сигурността на Съединените щати, и излага американските и европейските войници на повишен риск", каза той. Столтенберг очаква Съединените щати "да останат силен и отдаден съюзник на НАТО" без значение кой ще спечели президентските избори в страната.

Ден преди това бившият президент Доналд Тръмп говори пред свои поддръжници в Южна Каролина и разказа за една от срещите си с европейски политици. Както заяви Тръмп, лидерът на „голяма държава“ го попитал дали Съединените щати ще защитят държава в случай, че е нападната от Русия. Американският политик, според него, отговорил, че в случай на неплащане на вноски в бюджета на НАТО, той няма да защитава атакуваната страна и дори ще „насърчава“ атакуващата страна „да прави каквото поиска“.

Тръмп, който отново се стреми към най-високия държавен пост в Съединените щати, многократно заплашваше да се оттегли от НАТО по време на своето президентство. Освен това, американският политик призова държавите да увеличат вноските си в бюджета на НАТО до четири процента от брутния вътрешен продукт.

Белият дом нарече коментарите на Тръмп "ужасяващи и безумни"

На същия ден, 10 февруари, администрацията на настоящия президент на САЩ Джо Байдън остро разкритикува изявленията на Тръмп за отказа му да помага на съюзниците от НАТО в случай на руска атака срещу тези страни. „Насърчаването на нахлувания на кървави режими“ на територията на най-близките съюзници на Вашингтон е „ужасяващо и тревожно“ и застрашава националната сигурност на Съединените щати, глобалната сигурност и стабилността на американската икономика, каза говорителят на Белия дом Андрю Бейтс.

Източник: DW Снимка: OLIVIER MATTHYS / f8.pmo.ee

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка