Орбан каза, че Украйна трябва да бъде "буферна зона" извън ЕС и НАТО

Pan.bg 12 фев 2024 | 09:24 views (332) commentaries(0)
img
пан.бг


Орбан каза, че Украйна трябва да бъде "буферна зона" извън ЕС и НАТО
"Европейска правда", "Украинска правда" — неделя, 11 февруари 2024 г., 19:53 ч.

Виктор Орбан, снимка от NurPhoto чрез Getty Images

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че Украйна трябва да бъде оставена като "буферна зона" между Русия и Запада, предоставяща определени гаранции за сигурност, но не и приемането й в ЕС или НАТО.

Източник: Орбан в комуникация с бившия канцлер на Австрия Волфганг Шусел в рамките на медийния проект European Voices; фрагмент от разговора, публикуван от Die Presse, привлече голямо внимание в унгарските медии, съобщава "Европейска правда"

Откровен разговор: „Харесва ли им или не, харесват или не украинците, Украйна на картата е там, където е. Най-добрата перспектива е тя да бъде буферна зона между Русия и Запада – с гаранции за сигурност, разбира се. Ако това не помага, Украйна ще загуби територии.

Русия ще унищожи Украйна отново, отново и отново. Русия никога няма да приеме факта, че такъв член на ЕС и НАТО като Украйна се появява на нейните граници, никога“.

Подробности: В същото време унгарският премиер смята, че през 2008 г. наистина е било възможно Украйна и Грузия да бъдат приети в ЕС и НАТО, но тази възможност е била пропиляна, а с нея и „перспективите на Украйна за бъдещо членство в ЕС и НАТО ."

В отговор на забележката на Шусел, че примирието сега би означавало на практика поражение за Украйна, Орбан каза, че оценката може да зависи "от това как гледате на бъдещето", защото с продължаването на горещата фаза на войната Украйна може да загуби още повече територия.


Унгарският премиер не се съгласи и с аргументите, че членството на Украйна ще защити Европа, тъй като почти всички членки на ЕС вече са членове на НАТО и този съюз е по-силен от Русия.

"Няма заплаха Русия да нападне страна-членка на НАТО", смята Орбан.

Той също така изрази мнение, че Русия никога няма да приеме Украйна на сериозно като партньор в преговорите, "само САЩ и, може би, ЕС".

Шусел отбеляза, че няма сигурност, че на споразуменията с Русия може да се вярва. Орбан отговори, че според него "не е въпрос на доверие, а на сила".

„Ние, европейците, не сме достатъчно силни, за да ни вземат руснаците на сериозно. Това е демонстрация на сила. Това е война. Трябва да покажем сила и ясно да предадем на руснаците: ние имаме наши интереси, те имат свои, въз основа на това можем да се споразумеем за нещо.“ – отбеляза Виктор Орбан.

Той изрази мнение, че руско-украинската война няма да приключи през 2024 г. и е необходимо „поне да се осигури прекратяване на огъня и да се стигне до ситуация, в която могат да се водят преговори“.

Освен това Орбан смята, че Европа не е в състояние да подкрепи Украйна с достатъчен брой оръжия, тъй като в обществата на европейските държави „помощта вече се смята за твърде голяма“.

„Не можем да си позволим да помагаме на Украйна, докато тя не победи с военни средства“, добави премиерът на Унгария.

Какво го предшества: Ръководителят на унгарското министерство на външните работи се оплака, че унгарското правителство е етикетирано като „приятели на Путин“, въпреки че всъщност то просто повдига „стратегически въпроси“.

Междувременно шведската крайна десница обяви, че ще се оттегли от групата си в Европейския парламент, ако партията на Орбан бъде приета там.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка