Русия използва хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна

Pan.bg 13 фев 2024 | 00:16 views (462) commentaries(0)
img
пан.бг
Русия използва хиперзвукова ракета "Циркон" в Украйна - КНДИСЕ
Татяна Лозовенко — понеделник, 12 февруари 2024 г., 19:15 ч.
40097
Русия използва хиперзвуковата ракета "Циркон" в Украйна - КНДИСЕ
Екранна снимка от видеоклип на KNDISE

Киевският научно-изследователски институт за криминалистика съобщава, че на 7 февруари Русия е използвала на територията на Украйна ракета 3М22 "Циркон", която според врага е хиперзвукова.

Източник: директор на Киевския научноизследователски институт за съдебна експертиза Александър Рувин

Пряка реч: „Експертите на КНДИСЕ провеждат проучване на руските ракети, с които врагът атакува Украйна на 7 февруари.

По предварителна информация наистина имаме факта на използване на ракетата 3М22 "Циркон". Това се доказва от маркировки върху части и фрагменти, идентификация на компоненти и части, характеристики на съответния тип оръжие.

...Като цяло руските ракети имат части, които могат да се използват едновременно в няколко вида продукти, други са компоненти само за конкретни образци. В случая виждаме елементи, които са специфични за ракетата 3М22 "Циркон". Части и отломки от реактивния двигател и кормилните механизми имат специфични маркировки.

Ракетата 3M22 "Циркон" се състои от компоненти, маркирани със съответната маркировка 3L22, 3В22 и т.н., т.е. буквата може да се различава, но общата маркировка за ракетите е 3М22.

На няколко фрагмента чрез лазерно гравиране и щамповане е направен надпис 3Л22, който обозначава конкретен възел от конкретен продукт. В допълнение, болтовете на кормилните механизми имат маркировка под формата на цифри 26, което е характеристика на "Циркон". Други маркировки върху останките на ракетата показват датата на производство на съставните й компоненти - кин. 2023-2024 години. Това означава, че ракетата е сглобена наскоро.

Микроелектрониката е зле запазена и практически не може да бъде анализирана поради физически повреди. Предприемат се мерки за установяване на състава на метала от фрагменти от корпуса на ракетата и топлоизолационни материали."

Подробности: Според директора на института ракетата е била насочена към район, където няма военни съоръжения, гражданска инфраструктура , засегнати са цивилни обекти.

Производителят декларира следните характеристики на ракетата: обсег - 600-1500 км, скорост до 8-9 Мах, тегло на бойната глава около 300-400 кг, дължина 8-10 м.

Въпреки това, както отбелязва КНДИСЕ, оръжието не отговаря на декларираните тактико-технически характеристики. В хода на по-нататъшното проучване информацията ще бъде детайлизирана.

Праистория:

СМИ съобщиха, че на 7 февруари Руската федерация е използвала "Циркон", за да атакува Киев и че ракетата вероятно е била свалена.източник

Українська правда
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка