Президентът Радев на конференцията на Началника на отбраната: "Нужни са аварийни мерки за борба с некомплекта в БА"

Pan.bg 20 фев 2024 | 15:32 views (5813) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
На 20 февруари 2024 г. в сградата на Обединените щабове стартира годишната конференция на Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов.

Тя започна с тържествено посрещане на президента и върховен главнокомандващ Румен Радев от почетен караул на Националната гвардейска част. Президентът бе посрещнат от министъра на отбраната Тодор Тагарев и Началника на отбраната адм. Емил Ефтимов. Президентът Румен Радев изслуша доклада на началника на караула кап. Трифонов, поклони се пред националния флаг и обходи строя на гвардейската рота. Заедно с министър Тагарев и адм. Ефтимов приеха маршът на гвардейската рота и гвардейския оркестър.

На събитието присъстваха председателят на Комисията по отбрана на НС Христо Гаджев; зам.-министрите на отбраната Атанас Запрянов и Станимир Георгиев; зам.-началниците на отбраната генерал-лейтенантите Михаил Попов и Цанко Стойков; командирите на СКС, СВ, ВВС и СКСО ген.-майорите Красимир Кънев, Деян Дешков, Димитър Петров и Явор Матеев; командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов; командирите на Командването за логистична поддръжка и на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана бриг.-генерали Тодор Тодоров и Димитър Хлебаров; началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев; национални представители в командните структури на НАТО и ЕС, ръководители на структури в държавни институции; директори на дирекции в Щаба на отбраната и МО; началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната; висши офицери от МО, ЩО, СКС, СВ, ВВС, ВМС, СКСО и другите структури на БА.

През първия работен ден, 20 февруари, Началникът на отбраната е представил пред присъстващите „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.“.
След края на дискусиите по доклада, продължили доста повече от планираното президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви: „Първо искам да поздравя военното ръководство за обективния и задълбочен анализ. Всички заем, че вече 2 години близо до нас бушува война, която драстично промени средата за сигурност. За съжаление голяма част от проблемите които стоят пред БА и които дискутирахме на предишния анализ нашата армия и сега се сблъсква с тях - това е недостиг на ресурси, технологична изостаналост, закъсняла модернизация, липса на личен състав. Другият проблем са прекалено сложните процедури за планиране на отбранителните способности и още по-тромави процедури за аквизиция (бел. ред. придобивания), които ни отдалечават далеч зад геополитическите промени около нас. Усилията на цивилното и военното ръководство на МО да гарантират минимум отбранителни способности в тази сложна обстановка не стигат. Много важно е да разберем, че националната сигурност е всеобхватна и много сложна материя. И тя се гарантира не само от МО, но и от редица важни и отговорни институции. Трябва да се разбере, че сигурността е базова ценност в нашето общество и чрез нея постигаме всички останали цели - икономическо развитие и растеж и социална сигурност. Ключов елемент от тази способност е да имаме модерна, добре оборудвана, високотехнологична и добре обезпечена с подготвен личен състав Българска армия.
Най-големият проблем, които виси над БА е отходът на хората, който увеличава неимоверно некомплекта и особено този в офицерския корпус. Ето защо от лятото на 2023 г. говоря вече не за екстрени, а за необходимост от аварийни мерки за привличане на способни млади хора с качества, ,за тяхната професионални подготовка, мотивация и задържане във Въоръжените сили. Това е първостепенна задача не само на ръководството на МО, защото те сами не могат да се справят с нея. Необходими са законови промени, необходими са ресурси, необходими са сериозни инвестиции, най-вече в хората. В последните години говорим само за проекти за модернизация, за придобиване на кораби, самолети, бойни машини, но хората остават най-важни. Трябва да има много сериозна политика за тях като се започне от заплащането, жилищна политика, много по-добри условия на труд и услови яза професионално и кариерно развитие и най-вече мотивация на тези хора“.

На въпрос дали е видял воля у цивилното и военното ръководство на МО този авариен план да се осъществи, президентът Румен Радев отговори: „Воля има, има и амбиция. Аз бих искал да видя още по-високо ниво на амбиции, но както казах проблемът е много по-сложен. Той е на различни нива в държавата - в законодателната и в изпълнителната власт, дори в местната власт. Един пример, който мога да дам - аз очаквам повече активност за реализирането на т. нар. „малки“ програми за модернизация наред с мащабните проекти за модернизация, които разбира се остават приоритет. Много е важно да видим какво става на бойното поле в Украйна. Там се вижда ,че има масово навлизане на нискобюджетни дронове, които могат да бъдат закупени от магазините. С подкачването на боеприпас, те стават високоефективно оръжие, което унищожава танк за няколко милиона евро. Нуждаем се от нискобюджетни системи, които дават информационно превъзходство и голям асиметричен ефект. По темата направихме конференция с ръководството на МО и на БА. В нея участваха и българския бизнес и българската наука. Надявам се те по-бързо да се срещнат, така че да имаме тези способности и те да бъдат удовлетворени много бързо“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът Радев на конференцията на Началника на отбраната: "Нужни са аварийни мерки за борба с некомплекта в БА"

ПРЕДИШНА СНИМКА 9/10 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка