Адмирал Емил Ефтимов: Инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери

Pan.bg 21 фев 2024 | 14:01 views (1034) commentaries(0)
img Pan.bg

„В интерес на обществото ни е да разбере, че инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери. Колективната отбрана е най-ефективният механизъм, позволяващ справедливо разпределение на тежестите между съюзниците и осигуряващ устойчиво развитие на страните-членки“. Това заяви адмирал Емил Ефтимов днес, 21 февруари, при откриването на годишната конференция на началника на отбраната.

Той подчерта, че в момента Алиансът и демократичният свят са изправени пред най-опасната и непредвидима среда за сигурност от времето на Студената война. „Новата реалност днес се отъждествява с изострено стратегическо противопоставяне, което извежда на преден план множество предизвикателства пред колективната и националната сигурност и отбрана. Най-важната фундаментална задача на НАТО за ефективна защита и отбрана на територията на съюзниците, в унисон с чл. 5 от Вашингтонския договор, придобива още по-голямо значение. Единството, солидарността и сплотеността на страните-членки на Алианса са основният център на тежестта ни“, посочи адмирал Ефтимов.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Началникът на отбраната отбеляза, че взетите решения пo време на срещата на върха във Вилнюс са от изключително значение за засилването на съюзния възпиращ и отбранителен потенциал, но и поставят нови предизвикателства пред Въоръжените ни сили. „В този контекст искам да припомня, че преди член 5-и от Вашингтонския договор стои член 3-ти. В него е записано, че за по-ефективното постигане на целите на договора, държавите-членки самостоятелно или съвместно ще поддържат и изграждат своя индивидуален или колективен капацитет за отговор на въоръжено нападение“, посочи адмирал Ефтимов.

Тази година темата на конференцията е „Предизвикателства пред националното планиране, провеждане и осигуряване на операциите в контекста на съюзните планове за отбрана“. Фокусът е поставен върху необходимите способности на Въоръжените ни сили за планиране, водене и осигуряване на операциите в контекста на изискванията на Алианса и поставените задачи по възпирането и отбраната в нашия регион. За да се осигури изпълнението на Концепцията за възпиране и отбрана и колективната сигурност, трябва да има синхронизация между съюзното и националното планиране, осигуряване на достатъчно сили и условия за допълнително развръщане, особено в сухопътния домейн. По време на форума се търсят предложения и отговори по редица въпроси, произтичащи от съюзните планове за отбрана в почти всички домейни на съвместните операции.

Тази година участие в конференцията отново вземат представители от командната структура и структурата на силите на НАТО. Гост е началникът на щаба на Съюзното командване по операциите на Алианса адмирал Йоахим Рюле, а по видеоконферентна връзка ще се включат заместник-началникът на щаба по поддръжката на Съвместното командване на силите в Неапол генерал-майор Вилхелм Грюн и началникът на щаба на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Гърция генерал-майор Георгиос Калампокас.

В програмата на събитието ще бъдат представени доклади от Щаба на отбраната, командири на видове въоръжени сили, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, както и от представители на ресорни институции в областта на отбраната и националната сигурност.

/www.mod.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Адмирал Емил Ефтимов: Инвестициите в сигурността са фундаментални за функционирането на всички социално-икономически сфери

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка