/ВИДЕО/ МО Турция: Анкара ще продължи да дава значителен принос към мисиите на НАТО

Pan.bg 21 фев 2024 | 14:40 views (395) commentaries(0)
img
pan.bg

Турция ще продължи да дава значителен принос към мисиите и операциите на НАТО, както е правила досега.

Това се казва в публикация на Министерството на националната отбрана на Турция в социалните мрежи по повод 72-ата годишнина от присъединяването на страната към Северноатлантическия алианс.

„Отбелязваме 72 години от влизането на страната ни в НАТО. Турция успешно изпълни всичките си задължения след присъединяването си към Алианса и продължава да го прави“, отбелязват от военното ведомство.

От Министерството на отбраната подчертаха, че турската армия е втората по численост в НАТО.

В Турция се намират и щабът на обединените сухопътни сили на НАТО и щабът на Корпуса за бързо развръщане на НАТО (командването на 3-ти армейски корпус), който е един от щабовете на сухопътните сили с висока степен на готовност в структурата на силите на НАТО, припомнят от министерството.

„Като силен и надежден член на НАТО страната ни ще продължи да дава значителен принос за Алианса, както го е правила досега“, се казва още в публикацията.

Турция се присъедини към НАТО през 1952 г., три години след създаването на Северноатлантическия алианс, като стана 13-ият член на военно-политическия блок.

Днес Турция разполага с втората най-мощна армия в НАТО, като има значителен принос за защитата на югоизточния фланг на Алианса.

Протоколът за присъединяване на Турция към НАТО е подписан на 17 октомври 1951 г. от президента Джелал Баяр. Анкара официално става член на Алианса на 18 февруари 1952 г.

Северноатлантическият алианс, известен като НАТО, е създаден през 1949 г. от 12 държави - Белгия, Канада, Дания, Франция, Великобритания, Исландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия и САЩ.

Турция и Гърция се присъединиха към НАТО на третата година след създаването му. Членството на Турция в НАТО беше важен крайъгълен камък в развитието на военно-политическия блок.

За НАТО членството на Турция означава да има надежден съюзник на южния си фланг с мощен военен потенциал по въздух, суша и море.

Турция и днес продължава да дава ценен принос за постигане на целите Северноатлантическия алианс.

В същото време НАТО е важен за Турция като един от основните елементи на системата за сигурност и отбрана на страната.

Турция е една от първите пет страни с най-значим принос в мисиите и операциите на НАТО.

Анкара подкрепи мисии на алианса в много региони по света, включително Балканския полуостров, Афганистан, Черноморския и Средиземноморския регион. Стъпките на Анкара получиха широко признание от ръководството на блока НАТО.

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: i.ytimg.com

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка