ABC: САЩ прогнозират "катастрофален" недостиг на боеприпаси в Украйна от април

Pan.bg 23 фев 2024 | 04:32 views (676) commentaries(0)
img
пан.бг


Според медиите САЩ прогнозират "катастрофален" недостиг на боеприпаси в Украйна от април
"Европейска правда", "Украинска правда" — четвъртък, 22 февруари 2024 г., 20:38 ч.

ремаркета с пускови установки за ПВО "Пейтриът". Себастиан Канерт/Гети изображения

Според вътрешни оценки на САЩ Украйна ще се сблъска с потенциално „катастрофален“ недостиг на боеприпаси и оборудване за противовъздушна отбрана до пролетта.

Източник: Телеканал ABC с позоваване на неназовани американски официални лица, съобщава "Европейска истина".

Подробности: Събеседниците на телевизионния канал нарекоха "края на март" особено решаващ момент за украинските войски, ако Конгресът не одобри проекта с финансиране за Украйна.

Друг служител каза, че ще бъде трудно да се каже точно кога ситуацията може да се влоши за украинските войски, но отбеляза, че дефицитът се очаква да нарасне до пролетта.

„Повратната точка започва сега и ще се влошава прогресивно през пролетта и през лятото. Така че този период, в който навлизаме, е критичен“, каза служител на отбраната на САЩ.

Американски служители прогнозират и недостиг на средства за противовъздушна отбрана.


„Това, което е защитено днес – те няма да могат да защитят всички тези съоръжения в бъдеще, ако не поддържат доставките на ракети прехващачи“, каза представител на военното ведомство.

И ако Русия получи контрол над небето, "това напълно ще промени природата на тази борба", добави той.

Но служители казват, че Украйна спешно се нуждае от малки и големи боеприпаси, включително GPS-насочвани ракети за системи HIMARS.

Друго безпокойство са възможностите за противовъздушна отбрана на Украйна. Длъжностни лица казват, че Украйна все още се нуждае от пари за изграждане на инфраструктура за поддръжка на прехвърлените изтребители F-16, които се планира да бъдат разположени по-късно тази година. Това са писти и хангари за съхранение на самолети.

Освен това без одобрението на допълнителна помощ САЩ няма да могат да продължат обучението на украински пилоти.

Както знаете, миналата седмица Сенатът на САЩ одобри многострадалния проект за допълнително финансиране за въпроси на националната сигурност, включително помощ за Украйна. Най-спорният въпрос за мерките по южната граница за ограничаване на миграцията беше изключен от проекта.

Председателят на Камарата на представителите, републиканецът Майк Джонсън, даде да се разбере, че не иска да подлага законопроекта на гласуване без мерки по южната граница, въпреки че преди това каза, че компромисният законопроект в неговата цялост няма да има шанс в Камарата на представителите, ако бъде одобрен от Сената. Камарата излезе в почивка до края на февруари.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка