Bloomberg: Разцепление между Западна и Източна Европа заради недостатъчната помощ за Украйна

Pan.bg 25 фев 2024 | 01:08 views (571) commentaries(0)
img
пан.бгBloomberg пише за разцеплението между Западна и Източна Европа заради недостатъчната помощ за Украйна
"Европейска правда", "Украинска правда" — събота, 24 февруари 2024 г., 23:28 ч.

знамена на Европейския съюз, снимка Getty Images

Според Bloomberg спорът около неуспеха на Европейския съюз да изпрати навреме един милион артилерийски снаряда в Украйна се е превърнал в доказателство за по-дълбоко разделение между Западна и Източна Европа.

Източник: Публикация на Bloomberg, базирана на интервюта с европейски служители, включително при условие за анонимност, пише "Европейска истина"

Подробности: Европейски дипломати, интервюирани от агенцията, смятат, че ако Русия наистина спечели войната в Украйна, "Западна Европа няма да бъде простена" и ще загуби доверие в нея, а целият проект за европейска интеграция може да бъде застрашен.

Една от причините е категоричната позиция на няколко западноевропейски страни относно търсенето на източници на артилерийски снаряди за Украйна. Франция активно настоява съответните инвестиции да останат само в рамките на ЕС - което вече забави доставките на снаряди.

Освен това Кипър и Гърция се противопоставят на закупуването на снаряди от Турция по геополитически причини. За източноевропейските държави това показва, че "Западът изглежда не разбира спешността на ситуацията", каза един от събеседниците на Bloomberg.

Един европейски служител каза, че ако Руската федерация спечели, страната му вече няма да купува оръжия от Франция, а вместо това ще развие отбранително партньорство със САЩ, Великобритания и Украйна, защото те са по-надеждни съюзници.


Източноевропейските държави също имат претенции към Германия. Въпреки че номинално е един от най-големите донори на военна и финансова помощ за Украйна, позицията на германските власти по отношение на доставката на ракети с голям обсег Taurus предизвиква раздразнение в столиците източно от Берлин.

Недоверието на Източна Европа към Западна Европа се отразява и в търсенето на нов генерален секретар на НАТО. Въпреки че мнозинството от членовете му подкрепят кандидатурата на Марк Рюте, липсата на комуникация с източноевропейските държави доведе до номинацията на румънския президент Клаус Йоханис.

Какво беше преди: Подкрепата за Украйна остава широка сред европейците, но почти две години след пълномащабната инвазия само 10% вярват, че тя може да победи Русия.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка