NYT: ЦРУ поддържа 12 секретни бази в Украйна, Бърнс беше в Киев миналата седмица

Pan.bg 26 фев 2024 | 00:27 views (595) commentaries(0)
img
пан.бг

NYT: ЦРУ поддържа 12 секретни бази в Украйна, Бърнс беше в Киев миналата седмица
Катерина Тишченко — неделя, 25 февруари 2024 г., 23:22 ч.

Уилям Бърнс, снимка от Getty Images

Централното разузнавателно управление на САЩ поддържа 12 секретни бази в Украйна по протежение на границата с Русия, а директорът на ЦРУ Уилям Бърнс направи десетото си тайно посещение в Украйна миналия четвъртък от началото на пълномащабната руска инвазия.

Източник: The New York Times въз основа на резултатите от повече от 200 интервюта с настоящи и бивши служители в Украйна, САЩ и Европа

Подробности: Изданието съобщава, че преди пълномащабната война украинците са се доказали пред американците, като са събрали прихванати данни, които са помогнали да се докаже участието на Руската федерация в свалянето на самолета на Malaysia Airlines през 2014 г. Украинците също помогнаха на американците да преследват руски агенти, които се намесиха в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Около 2016 г. ЦРУ започна да обучава елитна украинска специална част, известна като „Отделение 2245“, за улавяне на руски дронове и комуникационно оборудване, така че техниците на ЦРУ да могат да ги пренастроят и да разбият системите за криптиране на Москва. Според изданието един от служителите на това звено е бил настоящият началник на ГУР Кирило Буданов.

ЦРУ също помогна за обучението на ново поколение украински шпиони, които работеха в Русия, в цяла Европа, в Куба и другаде, където руснаците имат значително присъствие.

Както пише The New York Times, подробностите за партньорството между украинското и американското разузнаване са били строго пазена тайна от десетилетие.


Буквално: „Тези разузнавателни мрежи сега са по-важни от всякога, тъй като Русия преминава в настъпление, а Украйна все повече зависи от саботажи и ракетни удари с голям обсег, които изискват шпиони далеч зад вражеските линии. И те са все по-застрашени: ако републиканците в Конгреса го направят намали военното финансиране на Киев, ЦРУ може да се наложи да ограничи дейността си.

В опит да успокои украинските лидери, Уилям Бърнс, директор на ЦРУ, направи тайно посещение в Украйна миналия четвъртък, 10-ото му посещение след инвазията.

Повече подробности: Според изданието партньорството ЦРУ-ГУР започва в края на февруари 2014 г., когато бившият президент Виктор Янукович избяга в Русия. Такова сътрудничество беше предложено от Валентин Наливайченко, който стана ръководител на СБУ.

В същото време правилата на САЩ забраняват на разузнавателните служби да предоставят на Украйна каквато и да е подкрепа, за която може „разумно да се очаква“ да има смъртоносни последици. Въпреки това, пише NYT, червените линии никога не са били ясно дефинирани, създавайки постоянно напрежение в партньорството.

В Киев Наливайченко избра дългогодишния си помощник, генерал Валерий Кондратюк, за ръководител на GUR и те създадоха нова военизирана част, която беше разположена зад вражеските линии, за да провежда операции и да събира разузнавателна информация, която ЦРУ или MI6 не можеха да осигурят.

В същото време след инцидента с групата на Буданов в Крим през 2016 г. американците бяха много ядосани и заплашиха да затворят програмата за сътрудничество.

След това тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренън се обажда на Кондратюк, за да повтори червените линии. Генералът беше разстроен. „Това е нашата война и ние трябва да се борим“, отговорил той според негов колега. Според изданието реакцията на Вашингтон е коствала позицията на Кондратюк.

Изданието отбелязва, че по време на президентството на Доналд Тръмп програмата за сътрудничество между ЦРУ и ГУР се разшири до по-специализирани програми за обучение и изграждането на допълнителни секретни бази.

Връзката беше толкова успешна, че ЦРУ искаше да я възпроизведе с други европейски разузнавателни агенции, които споделят общ интерес в противодействието на Русия.

Ръководителят на Руския дом, отделът на ЦРУ, който наблюдава операциите срещу Русия, организира тайна среща в Хага. На него представители на ЦРУ, британската МИ-6, ГУР, холандската служба и други агенции се договориха да обединят своите разузнавателни данни за Русия. Резултатът беше тайна коалиция срещу Русия - и украинците бяха важни членове в нея.

В началото на ноември 2021 г. ЦРУ и MI6 изпратиха съобщения до украинските партньори, че Русия се готви за пълномащабна инвазия, за да обезглави правителството и да постави марионетка в Киев, която да изпълнява волята на Кремъл. Разузнаването изброява имена на украински служители, които руснаците планират да убият или заловят, както и украинци, които Кремъл се надява да постави на власт.

Президентът Володимир Зеленски и някои от неговите висши съветници „изглеждаха неубедени“ дори след като директорът на ЦРУ г-н Бърнс дойде в Киев през януари 2022 г., за да ги информира. Докато руската инвазия се очертаваше, служители на ЦРУ и MI6 направиха последни посещения в Киев с украинските си колеги. Един от служителите на МИ-6 се разплака пред украинците, страхувайки се, че руснаците ще ги убият, пише NYT.

По настояване на Бърнс малка група от служители на ЦРУ беше освободена от общата евакуация на американци от Украйна и се премести в хотелски комплекс в Западна Украйна. След началото на нахлуването в Руската федерация служителите на ЦРУ в хотела са единствените представители на американското правителство на място. Всеки ден те се срещаха с украинските си контакти, за да предават информация.

По това време „старите белезници бяха премахнати и Белият дом на Байдън упълномощи шпионските агенции да предоставят разузнавателна подкрепа за смъртоносни операции срещу руските сили на украинска земя“, се казва в материала.

Също така, позовавайки се на високопоставен украински служител, се отбелязва, че в поне един случай ЦРУ е споделило разузнаване с Украйна, което е помогнало за осуетяването на заговор срещу президента Зеленски.

По-късно някои от служителите на ЦРУ бяха изпратени в украински бази. Те разгледаха списъци с потенциални руски цели, които украинците се готвеха да ударят, и сравниха информацията, която украинците имаха, с американското разузнаване, за да се уверят, че е точна.

Напоследък обаче, поради забавянето на одобрението на американския пакет от помощи, украинските разузнавачи питат американските си колеги дали САЩ няма да ги изоставят.

Говорейки за посещението на Бърнс в Киев миналата седмица, служител на ЦРУ каза: „Ние демонстрирахме ясен ангажимент към Украйна в продължение на много години и това посещение е още един силен сигнал, че ангажиментът на САЩ ще продължи“.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка