Кулеба призова украинците, които са напуснали по време на войната, да се върнат и да помогнат за защитата на Украйна

Pan.bg 27 фев 2024 | 01:01 views (410) commentaries(0)
img
пан.бг
Кулеба призова украинците, които са напуснали по време на войната, да се върнат и да помогнат за защитата на Украйна
"Европейска правда", "Украинска правда" — понеделник, 26 февруари 2024 г., 22:54 ч.

Дмитро Кулеба, Getty Images

Министърът на външните работи Дмитро Кулеба призова украинците, напуснали Украйна по време на пълномащабното нахлуване в Русия, да се върнат и да помогнат в защитата на родината си.

Източник: Кулеба в интервю за The Irish Times; "Европейска истина"

Подробности: Външният министър благодари на Ирландия, която е предоставила подслон на повече от 100 000 украинци от началото на пълномащабната инвазия и е предоставила десетки милиони евро хуманитарна помощ, да не говорим за друга подкрепа.

„Ние уважаваме индивидуалния избор на всеки човек, но също така призоваваме всички украинци, които са напуснали страната от началото на пълномащабното нахлуване, да обмислят завръщане у дома“, добави Кулеба.

"Разбираме, че някои хора не могат да имат такъв избор поради здравословното си състояние или други лични обстоятелства. Но каним тези, които имат избор, да се върнат и да помогнат на Украйна да се бори и да оцелее с прекия си личен принос", обясни той.

Според оценките от началото на пълномащабната руска инвазия шест милиона души са напуснали Украйна, повечето от тях към Европейския съюз.


Миналия месец медиите съобщиха, че Украйна преговаря с представители на ЕС, за да гарантира, че бъдещите миграционни правила на ЕС ще помогнат да се гарантира, че повече украинци ще се завърнат у дома през следващата година, за да подкрепят украинската икономика.

Постоянният представител на Украйна в ЕС Всеволод Ченцов прогнозира, че през 2025 г., когато трябва да изтече срокът на временната закрила на украинците в Европейския съюз, между страните членки и Киев ще се води битка за украинските граждани.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка