Бивш шеф на ГУР: Сътрудничеството с ЦРУ беше като "двупосочна улица"

Pan.bg 27 фев 2024 | 01:13 views (3401) commentaries(0)
img
пан.бгБивш шеф на ГУР: Сътрудничеството с ЦРУ беше като "двупосочна улица"
Татяна Олийник — понеделник, 26 февруари 2024 г., 22:35 ч.

Валерий Кондратюк. Снимка - NAZARY MAZYLUK, UP

Бившият шеф на Службата за държавна сигурност Валерий Кондратюк коментира статията на The New York Times за това, че ЦРУ на САЩ е помогнало за изграждането на секретни бази в Украйна за разработка срещу Русия.

Източник: бивш ръководител на Службата за външно разузнаване на Украйна, бивш ръководител на Министерството на отбраната Валерий Кондратюк в "UP. "

Пряка реч: „Това сътрудничество, това взаимодействие (с ЦРУ – УП) е двупосочна улица. Беше трудно, когато при тях всичко беше наред, всичко беше оправено, да ги убедим, че Украйна е от решаващо значение за тях.

Относно събирането на информация срещу Русия. И тук основното беше не да им кажем, че трябва да рискуват, а да покажем, че това ще отвори нови качествени възможности за тяхната национална сигурност“.

Подробности: Кондратюк коментира съобщенията, че по време на президентството на Доналд Тръмп програмата за сътрудничество между ЦРУ и ГДР се е разширила, за да включва по-специализирани програми за обучение и изграждането на допълнителни секретни бази.


Пряка реч: „Що се отнася до базите, това не бяха бази, те бяха собствените способности на ГУР, които ние изграждахме. Защото досега нямаше разузнавателни способности срещу Русия. Но разбира се, когато териториите бяха превзети, тези способности трябваше да да бъдат създадени спешно И създадохме тези разузнавателни точки по границата с Русия.

И нашите партньори бяха тези, които вложиха много усилия в подготовката. Вербувахме най-добрите офицери от ГУР, които след това преминаха обучение на Запад: и агентски, и технически. И тогава тези хора успешно изпълниха тези задачи. А в началото на руската агресия на ГУР Министерството на отбраната имаше налични сили и средства както на територията на Русия, така и на собствената си територия – готово партизанско движение“.

Какво предшества:

New York Times, въз основа на резултатите от повече от 200 интервюта с настоящи и бивши служители в Украйна, Съединените щати и Европа, пише, че Централното разузнавателно управление на Съединените щати поддържа 12 секретни бази в Украйна по границата с Русия, и ръководителят на ЦРУ Уилям Бърнс миналия четвъртък извърши 10-тото си тайно посещение в Украйна от началото на пълномащабното нахлуване в Руската федерация.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка