ВСУ: „С боеприпасите всичко е ужасно, просто ужасно. Доклад от северния фланг на Бахмут

Pan.bg 29 фев 2024 | 05:21 views (8865) commentaries(0)
img


пан.бг


„По отношение на боеприпасите всичко е ужасно, просто ужасно. Доклад от северния фланг на Бахмут
Олга Кириленко, Алекс Климов — сряда, 28 февруари 2024 г., 17:00 ч.
снимка: Дмитро Ларин


— Огън!

След тези думи командирът на минохвъргачката Валентин бавно, оставяйки видим само фрагмент от детонатора, спуска мината в 120 милиметровата минохвъргачка. За секунда-две боеприпасът се "отблъсква" от дъното на цевта и полита към руските позиции, образувайки яркожълт облак от взрива.

Изстрелът от минохвъргачка има само два звука: кънтящото почукване на мината срещу цевта и нейния тъп, силен звук на изхода. След командата "изстрел", която се подава четири-пет пъти за десет минути, звучи следващата - "в укритие!".

За 120 милиметровите минохвъргачки, както и за всички съветски оръжия, украинската армия има страшен недостиг на снаряди.

- По отношение на боеприпасите всичко е ужасно, просто ужасно. В началото на нашествието имахме по 50-60 изстрела на ден, а сега... даже е срамно да се каже. Ако има 3-4 изстрела, това е добре. Ако имаше толкова БК, колкото имаше в началото, мисля, че тази война вече щеше да е приключила, - споделя мислите си Валентин.

Изглеждаше в началото на двайсетте си, той се присъедини към армията по договор, за да избегне наборна служба. Неговата минохвъргачка, ( цифрите в името показват годината на производство 86. При силни студове някои части от нея замръзват, така че те трябва да се смазват всеки ден преди започване на работа. За щастие февруари тази година е топъл. Сред недостатъците на такова време е вездесъщата кал, която постоянно полепва по стойката.

Валентин, заедно с минометния си отряд - Антон, Евгений и "Япончик" от 56-та отделна мотострелкова бригада - от една година е в отбрана на северния фланг на Бахмутското направление.

- На 18 февруари 2023 г. отидохме в Дубово-Василовка (6 км от Бахмут на северозапад - НАГОРЕ), а на 21 ни изгониха оттам. Там беше ужасно, само няколко къщи, на втория-третия ден започнаха да ни унищожават с танк. Там изгубихме минохвъргачката, просто я смазаха - спомня си Валентин.

- Украинската артилерия отговори ли по някакъв начин този ден, помогна ли ви? – питаме момчетата.

- Чух само руски танц, чух и го усетих - отговаря братът на Валентин на име Антон. И допълва, че тези дни командирът му е ударен от осколки под окото.

Антон е висок мъж около трийсетте с гъста черна брада. До 24 февруари - актьор на Кировоградския академичен регионален театър на името на Кропивницки, който играе украински и чуждестранни класики. Днес той е минохвъргач и обитател на малка землянка в студената земя на Донецк.

На въпрос дали планира да участва в продукции за руско-украинската война, след като се върне към цивилния живот, Антон бързо отговаря - не. Той иска да забрави всичко, което е видял и преживял през тези две години на голямата война. Друго желание е да си вземете почивка и да отидете да се ожени.

- Как се чувствам, когато уцеля целта? Нищо, абсолютно. Не ми харесва, няма радост в него, празнота. „Предпочитам да се застрелям и да отида в приюта“, признава мъжът.

Как се бият минохвъргачките от 56-та бригада в условията на тотална липса на боеприпаси, как според тях е възможно да се мотивират хората да се присъединят към армията и какво чувстват хората след две години на "фронта" - вижте във видеото.

Олга Кириленко, Алекс Климов, UP
Олга Кириленко, Алекс Климов — сряда, 28 февруари 2024 г., 17:00 ч.
снимка: Дмитро Ларин

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка