ISW: Русия тества ракета Ярс, за да внуши страх на западната публика

Pan.bg 02 мар 2024 | 06:24 views (1447) commentaries(0)
img
пан.бг


ISW: Русия тества ракета Ярс, за да внуши страх на западната публика
Олена Ивашкив — събота, 2 март 2024 г., 03:28

PC-24 Yars, снимка: Wikipedia

Русия проведе изпитания на междуконтиненталната балистична ракета (МБР) РС-24 "Ярс", за да всява страх у западната аудитория и по този начин да отслаби западната подкрепа за Украйна.

Източник: Институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: На 1 март руското министерство на отбраната съобщи, че руските сили са провели успешно учебно-бойно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета (ICBM) РС-24 Ярс, оборудвана със залпово управляема ракета (RSVN).

По време на посланието си до Федералното събрание на 29 февруари Путин също подчерта, че Русия разполага с оръжия, които могат да ударят Запада.

ISW продължава да оценява, че Кремъл често използва ядрено дрънкане, за да внуши страх на западната публика и да отслаби западната подкрепа за Украйна.

Военни анализатори казват, че използването на ядрени оръжия от Русия в Украйна и извън нея е малко вероятно.

За справка:

"Ярс" или РС-24 е стратегически комплекс, базиран на междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво. Той е приет от Руската федерация през 2009 г.

Комплексът е снабден с отделима основна част - от 3 до 6 бойни единици, в зависимост от модификацията, всяка от които може да порази целта си.

Твърди се, че скоростта на полета на ракетата е до 14 Маха, а експлозивната й мощност е еквивалентна на един милион тона. Пропагандистите твърдят, че нито една система за противоракетна отбрана не е в състояние да го свали, а зарядът "Ярс" може напълно да унищожи малък град.

Ключови констатации на ISW за 1 март:

Публикуваните подробности от руско-украинските мирни преговори, проведени в Истанбул през април 2022 г., показват, че Русия последователно търси уреждане на незаконното си нахлуване в Украйна, което би оставило Украйна неспособна да се защити срещу бъдещи руски атаки, цел, която Русия продължава да тормози, призовавайки за "демилитаризация" на Украйна.
Публикуваните подробности от проектодоговора показват, че Русия е възнамерявала да го използва, за да създаде условия за бъдещи атаки срещу Украйна, както и да склони Запада да направи отстъпки по отношение на суверенитета на Украйна.
Руските власти предполагат, че Кремъл може да е възприел по-широк набор от цели за Украйна в хода на войната на Русия срещу Украйна.
Руският президент Владимир Путин, в речта си пред Федералното събрание на 29 февруари, изглежда омаловажава руския елит, свързвайки се по-тясно с ветеранската и военната общност и получавайки похвали от ултранационалистически военни блогъри.
Представители на Кремъл се срещнаха с лидерите на проруския молдовски автономен регион Гагаузия на 1 март и подчертаха, че Русия подкрепя Гагаузия срещу „потисничеството“ от страна на Молдова, което тя смята за „потисничество“.
Украйна и Холандия подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност на 1 март.
Руските войски направиха потвърдено настъпление близо до Авдиевка и Донецк на 1 март.
Руските власти вероятно ще използват годишната бойна подготовка на руските резервисти, за да подкрепят криптомобилизацията.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка