CNN: Председателят на Камарата на представителите обсъди с републиканците нов план за помощ за Украйна

Pan.bg 04 мар 2024 | 00:36 views (354) commentaries(0)
img
пан.бг
CNN: Председателят на Камарата на представителите обсъди с републиканците нов план за помощ за Украйна
Катерина Тищенко — неделя, 3 март 2024 г., 23:49 ч.

Майк Джонсън, снимка от Getty Images

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън проведе частни срещи с републиканците относно нов двупартиен пакет чуждестранна помощ, особено за Украйна, който включва ограничения на границата на САЩ с Мексико.

Източник: CNN

Подробности: CNN съобщава, че Джонсън е провалил двупартиен пакет за помощ за Украйна, предложен от Сената, но е оставил вратата отворена за ново предложение, което се появява в Камарата.

Джонсън проведе лични срещи с републиканците в Камарата на представителите, опитвайки се да събере подкрепа за нов двупартиен пакет за чуждестранна помощ, който включва ограничения на границата между САЩ и Мексико. И сега председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите, Майкъл МакКол, поема инициативата да прецизира предложението и да изгради консенсус, за да получи окончателно решение до края на март или през април.

В доклада се казва, че Джонсън все още не е заел позиция по новия план и не се е ангажирал да го подложи на гласуване, казвайки на колегите си, че първо трябва да приключат работата по законодателството за правителствено финансиране.

Но след като този процес приключи до средата на март, републиканските поддръжници на плана вярват, че Джонсън ще позволи той да излезе за гласуване, въпреки че рискува да получи обратна реакция от страна на крайнодесни членове на Конгреса или дори гласуване за отстраняването му от поста говорител.

Въпреки това, според CNN, прокарването на законодателството през Камарата на представителите остава изключително трудна задача. Републиканците са дълбоко разделени по отношение на Украйна и бившият президент Доналд Тръмп може ефективно да унищожи сметката с една публикация в социалните медии.

„Освен това приемането му ще изисква широка подкрепа от демократите – изключително трудна задача, като се има предвид, че пакетът включва нови гранични ограничения и помощ за Израел, което вероятно ще предизвика съпротива от страна на левите сили“, се казва в текста.

Поддръжниците на този пакет казват, че в условията, когато Русия победи в Украйна, трябва да се действа незабавно. Маккол, който миналата седмица информира републиканците в кабинета на говорителя за новия план, каза пред CNN, че Джонсън е бил „много предпазлив“. Други поддръжници на мярката казват, че Джонсън явно е бил отворен към техния план.

Планът за чуждестранна помощ, изготвен от двупартийна група, включва 66 милиарда долара военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, но пропуска хуманитарната помощ, която беше част от пакета на Сената и приоритет за много демократи.

Освен това планът ще забрани на имигранти без документи да влизат в САЩ, докато не бъде постигнат оперативен граничен контрол, и ще изпраща мигранти в Мексико или в страните им на произход, докато чакат молбите им да бъдат обработени в САЩ.

Маккол каза пред CNN, че групата обмисля и други промени в законопроекта, включително конфискуване на замразени руски активи в Съединените щати и прехвърлянето им в Украйна. Той също така каза, че членовете на групата обмислят превръщането на част от помощта в американски кредит, идея, предложена от Доналд Тръмп.

Но това предложение трудно ще се приеме от много демократи, които се противопоставят на имиграционните ограничения, както и на липсата на хуманитарна помощ, пише CNN.

Опитът да бъде одобрена допълнителна помощ за Украйна се проточи с месеци на фона на вътрешнопартийни разправии в Републиканската партия. Първоначално републиканците поискаха Конгресът да засили мерките за сигурност на границите, преди да предостави помощ на Украйна. След това, когато двупартийно споразумение за сигурността на границата се провали след почти пет месеца преговори в Сената, Джонсън незабавно го обяви за твърде слабо, което на практика обезсили цялото усилие.

По-рано Джонсън каза, че няма да приеме плана на Сената, защото в него не се казва нищо за границата. Но в четвъртък той предположи, че е готов да обмисли мерки, които се разработват в Камарата на представителите.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка