ISW: Кремъл подкопава международната подкрепа за Украйна, манипулира предложенията за преговори

Pan.bg 04 мар 2024 | 07:09 views (769) commentaries(0)
img
пан.бг
Кремъл манипулира предложенията за преговори, за да подкопае международната подкрепа за Украйна - ISW
Олга Глущенко — понеделник, 4 март 2024 г., 03:30 ч

кремъл, илюстративна снимка от Getty Images

Според експерти от Института за изследване на войната (ISW) руските власти манипулират преговорните платформи, предлагани от Китай и Турция, за да подкопаят по-нататъшната международна подкрепа за Украйна.

Източник: ISW

Подробности: Анализаторите отбелязват, че Китай и Турция продължават да създават свои собствени платформи за преговори, уж за разрешаване на ситуацията в Украйна, които Кремъл използва за насърчаване на собствените си информационни операции, насочени към възпрепятстване на по-нататъшната международна подкрепа за Украйна.

Руският заместник външен министър Михайло Галузин и специалният представител на Китай за Евразия Ли Ху се срещнаха в Москва, за да обсъдят желанието на Китай да улесни мирните преговори между Русия и Украйна.

Галузин и Лий отбелязаха, че е „невъзможно“ да се обсъжда уреждане в Украйна без участието на Русия и без „да се вземат предвид интересите на (Русия – бел.ред.) в сферата на сигурността“.

Галузин и Лий добавиха, че западните и украинските „ултиматуми“ и „формати на диалог“ само „вредят на перспективите за уреждане и не могат да служат като основа (уреждане – бел.ред.)“.

Докладът добавя: Очаква се Лий да посети Украйна и някои страни от ЕС след срещите в Русия.

В същото време турският външен министър Хакан Фидан каза по време на дипломатическия форум в Анталия на 3 март, че Турция се надява, че преговорите за прекратяване на огъня в Украйна "ще започнат скоро" и че Турция вярва, че "и двете страни са достигнали границата" на това, което какво могат да постигнат с военни средства.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган наскоро заяви, че Турция е готова да предостави друга платформа за преговори между Русия и Украйна, което руският външен министър Сергей Лавров публично отхвърли на 1 март.

Докладът посочва, че руски официални лица продължават неоснователно да обвиняват Украйна и Запада за липсата на мирни преговори между Русия и Украйна, въпреки многобройните публични руски изявления, показващи, че Русия не се интересува от добросъвестни мирни преговори с Украйна.

ISW продължава да вярва, че всякакви руски изявления, че Русия е заинтересована от мирни преговори, най-вероятно са опит за симулиране на интерес, за да се провокират предубедени отстъпки от Запада по отношение на украинския суверенитет и териториална цялост и да се прехвърли отговорността за преговорите върху Украйна и Запада.

Ключови констатации на ISW за 3 март:

Китай и Турция продължават да използват свои собствени платформи за преговори за уреждане на Украйна, които Кремъл използва за насърчаване на собствените си информационни операции, насочени към предотвратяване на по-нататъшна международна подкрепа за Украйна.
Скорошните сравнително големи загуби на руски въздух изглежда предизвикват значително намаляване на руската въздушна активност в Източна Украйна, въпреки че не е ясно колко дълго ще продължи това.
Забавянето на западната помощ за сигурността вероятно ще направи енергийната инфраструктура на Украйна по-уязвима за руски удари.
Руските сили, действащи около Авдиевка, изглежда се адаптират към провеждането на настъпателни сухопътни операции с участието на обучен и необучен персонал.
Германски официални лица потвърдиха, че Кремъл провежда информационна операция, целяща да разубеди западните сили, особено Германия, да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна.
Т. нар. Руски антитерористичен комитет обяви на 3 март, че ФСБ на Русия е провела локална антитерористична операция в Карабулак, Република Ингушетия.
Позиционните битки продължиха в целия театър на операциите на 3 март.
Руските регионални администрации продължават да полагат усилия за разширяване на мащаба на дейностите по крипто мобилизация.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка