Украински анализ: Европа се събужда

Pan.bg 04 мар 2024 | 07:31 views (476) commentaries(0)
img Европа се събужда
Неделя, 03 март 2024 г., 08:00 ч


Последните изявления на френския президент Еманюел Макрон за създаването на ракетна коалиция, която трябва да осигури на Украйна оръжия с голям обсег, и дори за възможността за въвеждане на западни войски на територията на страната, предизвикаха много шум.

Експерти и политически коментатори изказват редица предположения какво е свързано с така необичайната за френския лидер риторика. Някои смятат, че това е работа на Макрон върху политическото му наследство. Някой вижда това като умишлен ход за създаване на „стратегическа несигурност“.

Но според мен тези думи са знак за дълбока трансформация, през която преминава европейският политически елит в момента. В частност елитът на единствената страна от ЕС, която притежава ядрено оръжие – Франция.

Европейците започнаха да разбират, че могат да бъдат оставени сами. Ако вече не са останали.

Политическите процеси в САЩ не оставят съмнение, че е крайно време Европейският съюз и другите страни от цивилизования свят да помислят за самостоятелно осигуряване на своята сигурност.

Можете да препрочитате добре известния член 5 от Вашингтонския договор на НАТО колкото си искате, но не можете да се убедите, че американците и другите съюзници непременно ще се притекат на помощ в случай на нападение от страна на Русия или Иран.

Въпреки че цялата концепция за европейската сигурност беше свързана именно с вярата в незабавната намеса на Америка и нейния "ядрен чадър". Европейските държави поддържаха „малки умни армии“ и какво да крием, наистина не изпълниха напълно задълженията си по отношение на финансирането на отбраната в рамките на НАТО, както обича да споменава Доналд Тръмп.

Може да изглежда, че страховете на европейците (и не само) са свързани именно с евентуалната победа на Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ. Но това е само част от истината. Не вещае нищо добро и победата на представителя на Демократическата партия, който вече засилва "прогресивното" крило в нея .

Има голяма вероятност при какъвто и да е резултат от изборите в Съединените щати, Америка да тръгне по пътя на изолационизма. Просто тръгва по различен път.

Няма да се връщаме към безкрайната тема за неспособността на Конгреса да одобри помощ за Украйна, Израел и Тайван. Има още един нов пример.

В началото на февруари президентът Джо Байдън пусна меморандум, който беше активно насърчаван от „прогресивните“ и сега се нарича „тектонична промяна в американската политика“. Според документа всички страни, които получават военна помощ от САЩ, трябва да спазват международното право, да осигурят достъп до хуманитарна помощ и да зачитат правата на човека.

Освен това получателите на американско оръжие вече трябва постоянно да докладват по този въпрос. В противен случай държавният секретар може да спре военната помощ. Демократическата партия иска да сведе този документ до ранг на закон, така че всеки бъдещ президент на Съединените щати да не може да го отмени.

Съвсем очевидно е, че този меморандум сега е адресиран до Израел, срещу който се противопоставят голям брой демократи. Но един ден, ако е необходимо на политиците, тези норми могат да бъдат приложени срещу други получатели на американска военна помощ. Включително Украйна или потенциално европейски страни.

Така че проблемът не е само в Тръмп и неговите последователи. Много по-дълбоко е и в Европа явно вече го разбират.

На фона на публикациите на най-големите медии за възможна агресия на Русия срещу балтийските страни, Полша и дори Германия, европейските правителства започнаха да отделят милиарди евро за превъоръжаване.

И в случая Европа има два естествени съюзника – Украйна и Израел. Те първи попаднаха под удара на вече формирания блок от агресивни диктатури, които възнамеряват да наложат своите правила на целия цивилизован свят.

Израел може да вземе активно участие в превъоръжаването на европейските държави и изглежда вече го прави. Например, Германия купува най-съвременната система за противовъздушна отбрана Hetz, способна да сваля балистични ракети почти в космоса и успешно тествана в бойни условия по време на неотдавнашния обстрел на Израел от йеменските хуси. Холандия също закупува тази система.

Освен това израелските отбранителни корпорации подписват големи договори с европейски страни за доставка на системи за бронирана техника – оръжие, патрулиране, шофиране и наблюдение на ситуацията.

Украйна има безценен опит във воденето на най-голямата война на континента след Втората световна война. Въоръжените сили на Украйна са най-боеспособната армия в Европа, която води война с най-висок интензитет на огромен фронт.

Никой в ​​Европа не знае на практика как да се бие в съвремието пълномащабна война. Подозира се, че дори гражданската инфраструктура не е готова за потенциална атака от страна на Русия и нейните съюзници. Наличието на модерни оръжия, чието качество е доказано на бойното поле в Украйна, не означава възможност за ефективното им използване. И въоръжените сили го могат.

Оказва се, че по времето, когато съюзът между Русия, Иран, КНДР и техните прокси армии беше финализиран и отработен, старият, консервативен евроатлантически съюз беше в състояние на упадък. В този съюз се губи основното - доверието. И засега няма защо да го укрепваме.

За да се устои на натиска на мафиотските диктатури, са необходими нови форми на взаимодействие. И здравословна самоувереност.

Няма да има друг начин, освен да харчим много повече за защита. Ще трябва да съживим нашия военно-промишлен комплекс. Забравете многото проекти, от които Европа беше толкова развълнувана преди началото на пълномащабната война между Русия и Украйна.

За съжаление се оказа, че определящ фактор не е броят на "зелените" енергийни съоръжения, а броят на 155 мм снаряди.

Да, за Европа това ще означава спад в стандарта на живот на гражданите, съкращаване на много социални програми и т.н. Но когато дойдат войските на Путин или Корпусът на гвардейците на ислямската революция, „социалният работник“ може да не е необходим. Такива глупости не ги интересуват.

Днес Европейският съюз трябва да разчита не само и не толкова на стари споразумения със съюзниците, а да взема много непопулярни и болезнени решения за собствената си сигурност. Активно включване на Киев и Йерусалим в най-тясно сътрудничество, предоставяне на политическа, финансова и военна подкрепа.

За Украйна и Израел също е полезно да преоценят малко ситуацията. Страните ни, макар и по различен начин, се сблъскаха със сериозни проблеми поради вътрешнополитическата криза в САЩ. И засега няма признаци за успешното им решаване.

Изглежда, че през следващите години именно в страните от Европейския съюз трябва да видим нашите най-близки приятели и съюзници. Имаме общи заплахи, общи врагове и имаме с какво да си помагаме.

Леонид Невзлин

Рубриката е материал, отразяващ изключително гледната точка на автора. Текстът на рубриката не претендира за обективност и изчерпателност на темата, която повдига. Редакцията на "Украинская правда" не носи отговорност за достоверността и интерпретацията на предоставената информация и изпълнява изключително ролята на преносител. Гледната точка на редакцията на УП може да не съвпада с гледната точка на автора на рубриката.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка