В НАТО започват мащабни военни учения

Pan.bg 04 мар 2024 | 11:48 views (325) commentaries(0)
img
пан.бг


В НАТО започват мащабни военни учения
"Европейска правда", "Украинска правда" — понеделник, 4 март 2024 г., 09:47 ч.

Снимка от poustusionvoimat.fi

На 4 март НАТО започва учения за защита на новоразширената си територия - в тях ще участват над 20 000 войници от 13 държави.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на АР

Подробности: Ученията Nordic Response-2024 ще се проведат в северните региони на Алианса – Финландия, Норвегия и Швеция.

В тях ще участват над 4000 финландски войници, което е най-голямото участие на нова държава в чужди учения в цялата история на НАТО.

Изданието отбелязва, че в продължение на много години ученията на НАТО, които се провеждат два пъти годишно в арктическите райони в северната част на Норвегия, се наричаха Cold Response.

Днес, благодарение на разширяването на НАТО за сметка на Финландия, а по-късно и на Швеция, ученията се наричат ​​Nordic Response.


Те ще продължат до 15 март с участието на Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция и САЩ.

Съобщава се, че около половината от войските, участващи в учението, ще тренират на сушата, а останалите ще тренират в морето.

По-специално ще бъдат включени повече от 50 подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и различни кораби-амфибии, а във въздуха ще участват над 100 изтребители, транспортни самолети, морски разузнавателни самолети и хеликоптери.

Според норвежките военни съвместните учения ще се съсредоточат върху отбраната и защитата на скандинавския регион.

Праистория:

Онзи ден полската полиция предупреди, че голям брой военна техника може да се види по пътищата на страната като част от полския клон на мащабни учения на НАТО.
В Полша се провеждат учения Dragon-24, които са част от по-големите маневри Steadfast Defender.
Steadfast Defender се нарича най-голямото учение на НАТО от 1988 г.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка