Въпросите, които не бяха зададени на министъра на отбраната проф. Тодор Тагарев

Pan.bg 01 апр 2024 | 17:11 views (666) commentaries(0)
img Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев избра един различен формат интервю, за да покаже, че води прозрачна политика и да отговори на редица въпроси, свързани с неговото управление, които останаха неизяснени. Сред тях са политическите атаки срещу съветника Мустафа Емин, бавенето до последния възможен момент на проекта за придобиване на бойни машини от фамилията „Страйкър“, поканите за Богоявленския водосвет, изпращането на БТР-ите за Украйна, ръкавиците и процедурата за придобиване на трикоординатните радари.

Проф. Тагарев направи преглед и на онова, което остава незавършено, както и на непосредствените задачи, които предстоят пред наследника на неговия пост.

Сред основните постижения в рамките на почти 10 месеца управление той посочи позитивите за имиджа на страната ни сред съюзниците от организираното през ноември 2023 г. посещение на постоянните представители на страните-членки на НАТО в България, както и организираният Индустриален форум през февруари месец с над 350 участници, с високо представителство на национално ниво и на ниво НАТО и ЕС, с цел фирмите да се ориентират по-добре как да развият своите конкурентни способности в процеса на превъоръжаване на Българската армия.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

„Бих подчертал комплексното разбиране на проблемите в областта на сигурността и отбраната и начина, по който едно министерство трябва да работи, комбинирайки инвестициите в отбранителни способности, в това число в набиране и задържане на качествен личен състав във Въоръжените сили, и ускоряване на процесите на модернизация, участието ни в съюзни програми и инициативи, базирането на съюзни структури на наша територия и оказване на помощ за Украйна – как всички тези елементи се комбинират, за да постигнем по-високо равнище на сигурност. В частност за помощта за Украйна, достатъчно ясна е позицията ми, която е и позиция, споделена от кабинета и от една част от политическите партии в Народното събрание - че бъдещето на Европа, съдбата на Европа се решава на фронта в Украйна. Дали ще имаме стабилно развиваща се, благоденстваща Европа зависи от това какво се случва на бойното поле. За нас не е само морален ангажимент и императив, а е в пряк интерес на нашата бъдеща сигурност. И от тази гледна точка аз успях да ускоря процеса на обновяване на боеприпасите за Българската армия. Вече около три четвърти от боеприпасите са предадени на Вазовските машиностроителни заводи. Една част от тях вече сме получили обратно и процесът продължава. Това е успешен ход, подкрепен от Народното събрание. Освен това, сме идентифицирали различни възможности за предоставяне на помощ срещу финансови компенсации от съюзни страни и затова сме провели немалко преговори. Потенциалът е да получим около 1 милиард лева допълнително, над бюджета за отбрана, които да бъдат реинвестирани в ускореното превъоръжаване на Българската армия“, отбеляза той.

Относно подготовката на нов пакет помощ за Украйна, министър Тагарев обърна внимание, че Министерският съвет е приел решение номер 128 от 23.02 2023 г. и това решение е внесено в Народното събрание за одобрение, но в последните три седмици Комисията по отбрана до този момент не е намерила време да се събере и да разгледа това решение.

„Това решение е абсолютно задължително, за да можем да окажем жизненоважна помощ за Украйна и в същото време да реализираме тази политика за търсене на финансови компенсации и ускоряване на процеса на превъоръжаване на Българската армия“, добави той.

Министър Тагарев подчерта, че се гордее с новата информационна политика на Министерството на отбраната, в частност работата на Информационния център и на военните медии.

„Вдигайки бюджета значително през 2023 и 2024 година, ние успяхме само в рамките на половин година двукратно да повишим заплатите на хората в отбраната - с 10% през лятото на миналата година и с още 10 % от началото на януари тази година. Това е съществено постижение и няма как да не бъда доволен от това,“ посочи министър Тагарев.
Като най-значимо постижение обаче министърът на отбраната определи завръщането на България на съюзната карта и припознаването й като страна с ясна политика и отговорен, и надежден съюзник, който участва в съюзните инициативи и на който може да се разчита и можем да се гордеем с нашето вече 20 годишно членство в най-мощния политико-военен съюз в света.

Като най-спешни задачи за наследника на своя пост проф. Тагарев определи завършването на Стратегическия преглед на отбранителната политика, който ще покаже посоката за развитие и решенията, които трябва да бъдат взети за следващите 5 или 10 години. На следващо място той постави продължаване на изпълнението на Програмата за инвестиции, която все още не е разгледана в Народното събрание, но ще се изпълнява, защото е изключително важно бързо да развием отбранителните способности на страната. „За това ще ни даде възможност и помощта за Украйна – всички варианти, които сме разработили и по които сме напреднали с преговорите, ще ни дадат възможност първо да помогнем на Украйна, което означава помощ за нашата сигурност и за европейската сигурност, и на второ място, ще ни дадат възможност да стартираме нови проекти за превъоръжаване“, посочи още министърът на отбраната.

В заключение министър Тагарев разкри и с какво ще се занимава оттук насетне.

Цялото интервю може да видите тук

" target="_blank">Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Въпросите, които не бяха зададени на министъра на отбраната проф. Тодор Тагарев

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка