Заместник-министър Атанас Запрянов: Отстояването на евроатлантическия избор е твърдо във фокуса на отбранителната ни политика

Pan.bg 02 апр 2024 | 17:56 views (1192) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО„Отстояването на нашия евроатлантически избор е твърдо във фокуса на отбранителната ни политика“. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в приветствието си на откриването на научната конференция с международно участие „20 години България в НАТО и НАТО в България“, организирана от Военната академия „Г. С. Раковски“ днес, 2 април. По думите му - Министерството на отбраната работи върху изграждането и развитието на силна и модерна българска отбрана в НАТО и Европейския съюз (ЕС). Основен елемент в нея е приемствеността по отношение на националните цели и приоритети в отбраната и изпълнението на ангажиментите ни в НАТО и ЕС, посочи той.

Заместник-министър Запрянов отбеляза още, че се работи за преодоляване на дефицита от способности чрез реализацията на основни инвестиционни проекти, заложени в „Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.“, която предстои да бъде разгледана от Народното събрание на заседание на Комисията по отбрана утре.

„Министерството на отбраната работи за повишаване на интереса към военната професия, защото хората в отбраната са най-важният компонент на способностите. Именно тук виждам съществената роля на В.А. „Г.С. Раковски“, като онзи уникален двигател на институционалната ни система при ангажиране не само на професионално свързаните с нея кадри от въоръжените сили, но и по-активното въвличане на гражданското общество с проблемите на отбраната на страната“, каза още заместник-министър Запрянов.

В приветствието си той се обърна към част от хората, които пряко са участвали в политическите събития, довели до членството ни в НАТО с думите, че това е важен момент от съвременната ни история.

„Членството в НАТО не е привилегия, а израз на нашата принадлежност към общите ценности на свобода, демокрация, върховенство на закона и на готовността ни за тяхното твърдо отстояване“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов при откриването на научната конференция. Той подчерта, че от началото на членството си в съюза страната ни е участвала във всички мисии и операции на Алианса и се е представила достойно.

Генерал-лейтенант Попов бе категоричен, че гарантирането на колективната отбрана изисква развитие на способностите на Въоръжените сили по отношение на личен състав, въоръжение и техника, подготовка и всестранно осигуряване. „Въпреки значителните инвестиции в развитието на отбранителните способности през последните години, разминаването между съществуващите способности на Въоръжените сили, отнесени към съществено нарасналите изисквания на новите отбранителни планове на Алианса, не може да бъде преодоляно без твърда политическа воля, промяна в начина на мисленето и осигуряването на необходимите за това ресурси“, заяви генерал-лейтенант Попов.

„България не може да има устойчивост и просперитет без членството си в НАТО“ - каза в приветствието си началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев. Той припомни, че присъединяването на България към НАТО е основен приоритет на външната политика на България през `90-те години на миналия век. „След промените от `90-те години на миналия век първото и най-голямо завоевание за България е членството на страната ни в НАТО. Присъединяването към Северноатлантическия съюз беше стратегическо решение и национален избор, отговорил на големите въпроси на времето, на геополитическата обстановка на Балканите и на разбирането, че никоя страна не е в състояние да се справи сама с ескалиращите рискове и заплахи“, подчерта още началникът на Военната академия“ генерал-майор Дочев.

Приветствия на откриването отправиха председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев и съветникът Илия Милушев от името на президента на Република България. Присъстваха още народни представители, посланици и военни аташета, акредитирани у нас, представители на научните среди, проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото Народно събрание, ратифицирало договора за членство в НАТО, Николай Свинаров, министър на отбраната в периода 2001 – 2005 г., о.з. генерал Михо Михов, началник на Генералния щаб в периода 1997 – 2002 г., по чието време бяха извършени някои от съществените трансформации на въоръжените сили преди влизането в Алианса, Соломон Паси, основател и президент на Атлантическия клуб в България и др.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Заместник-министър Атанас Запрянов: Отстояването на евроатлантическия избор е твърдо във фокуса на отбранителната ни политика

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка