Столтенберг се готви да разшири подкрепата за Киев чрез специална мисия на НАТО за Украйна

Pan.bg 03 апр 2024 | 08:50 views (412) commentaries(0)
img
pan.bg

Генералният секретар на НАТО иска да постави за обсъждане на среща на външните министри на страните членки на алианса създаването на специална мисия за Украйна, пишат световните агенции.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предлага да се създаде специална мисия на НАТО за Украйна (NATO Mission Ukraine) и да се договори военната помощ на алианса за Киев за петгодишен период в размер на 100 милиарда евро. Това пишат в нощта срещу сряда, 3 април, информационните агенции dpa и AFP, позовавайки се на източници в дипломатическите кръгове.

Посочва се, че подобни планове ще бъдат обсъдени на среща на външните министри на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 3-4 април в Брюксел по повод 75-ата годишнина от създаването на алианса. Окончателно решение за разширяване на подкрепата за атакуваната от Русия страна обаче не се очаква до юбилейната среща на върха на НАТО през юли във Вашингтон.

Целите на евентуална мисия на НАТО за Украйна

Както посочва dpa, ако бъде създадена мисия на НАТО в Украйна, нейната основна задача ще бъде да координира доставките на оръжия и обучението на украинските военни. В момента Съединените щати извършват съответната работа, като организират редовни срещи за тази цел в германската авиобаза Рамщайн или в Брюксел. Идеята на Йенс Столтенберг е да изведе подкрепата на НАТО за Украйна на по-общо ниво, като я направи независима от политическата ситуация в отделните страни членки, особено предвид евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, обяснява dpa. За това пише и Politico. https://www.politico.com/news/2024/04/02/allies-consider-moving-ukraine-arms-group-into-nato-to-shield-it-from-trump-00150151

Що се отнася до перспективата за създаване на фонд от 100 милиарда евро за военна подкрепа на Украйна от страните от НАТО, остават много въпроси. По-специално, няма сигурност дали ще бъдат взети предвид сумите, които вече са отпуснати за тази цел от отделните държави.

Опасения на Германия относно нарастващата роля на НАТО в Украйна

Говорителят на НАТО отказа да коментира предложенията на Столтенберг, като само по молба на журналисти потвърди, че на срещата на външните министри на страните-членки на НАТО на 3 и 4 април ще се обсъжда как да се засили подкрепата на Северноатлантическия алианс за Украйна, по-предвидима и дългосрочна.

Германското правителство, особено службата на федералния канцлер, досега бяха много резервирани по отношение на предложенията за укрепване ролята на НАТО в Украйна. Тази позиция се обяснява със страховете от перспективата за разширяване на войната на територията на НАТО и по-нататъшна ескалация на конфликта с Русия.

Източник: DW Снимка: Kenzo TribouillardAFP/Getty Images

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка