Международния ден на авиацията и космонавтиката: Ден на отворените врати в ИКИ - БАН

Pan.bg 12 апр 2024 | 18:25 views (371) commentaries(0)
img
пан.бг

Ден на отворените врати ще се състои в ИКИ - БАН


Аерокосмически полигони. Снимка: Институт за космически изследвания и технологии при БАН

Инициативата е посветена на Международния ден на авиацията и космонавтиката, на 55-годишнината на ИКИТ-БАН и на 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. Събитието ще се състои на територията на блок 1, в научен комплекс 1 на БАН, на ул. „Акад. Георги Бончев“.

Инициативата ще бъде открита в 10:00 ч., в зала 309, от директора на ИКИТ-БАН проф. д-р Георги Желев. След това ще бъдат представени научни лекции. За „Новите проекти и бъдещето на космическите изследвания в ИКИТ-БАН“ ще говори научният секретар проф. Деница Борисова.

Лекцията „Българската серия „Люлин“ – изследванията днес и перспективи за развитие“ ще бъде представена от проф. Йорданка Семкова. На темата „Отглеждането на растения в космически условия“ е посветена лекцията на Илияна Илиева.

След това за посещения ще бъдат отворени лабораториите на ИКИТ-БАН. Демонстрации и лекция за стационарния учебен тренажор ще направи проф. Георги Сотиров. Ще има и демонстрации с дронове, които ще бъдат направени от проф. Димо Зафиров.

Учените от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките (ИКИТ-БАН) работят по национални и европейски проекти, които са свързани с Европейската космическа агенция, с Европейската комисия и с Националния фонд за научни изследвания, както и по проекти, възложени от министерства. Това каза в интервю за БТА, свързано с Международния ден на авиацията и космонавтиката, директорът на ИКИТ-БАН проф. д-р Георги Желев.

Той съобщи, че през тази година учените от ИКИТ-БАН работят по 73 проекта – национални и европейски, които са с различно финансиране, като общата сума на проектите е за около 2,5 милиона лева. Голяма част от проектите продължават по две или по три години, като много рядко са едногодишните проекти.

Имаме малко повече патенти и по-високата ни патентна дейност е свързана с участието ни две научни програми, като едната от тях е за интелигентното растениевъдство, а другата програма е за сигурност и отбрана, каза проф. Георги Желев.

Той обясни, че патентите, които са за сигурност и отбрана, са свързани с изобретения за разработването на различни видове дронове и с тяхното приложение. Има и за системи, които са за предупреждение при бедствия и аварии. Това са разработки, които са официално подадени към Патентното ведомство на България и са за изобретения и за полезни модели.

Източник: bta.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка