Вицеканцлерът на Германия в Киев: Борбата на украинците е и наша борба

Pan.bg 19 апр 2024 | 10:22 views (391) commentaries(0)
img
pan.bg

Според Робърт Хабек, сега за Украйна е най-трудното време, но очакваната военна помощ ще пристигне в близките месеци.

Вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Роберт Хабек вярва в бързото подобряване на ситуацията в Украйна, която напоследък все по-често е обект на атаки от страна на Русия, включително срещу обекти на енергийната инфраструктура. Той каза това в интервю за DW в четвъртък, 18 април, по време на посещението си в Киев.

„В момента има голям натиск върху Украйна, на линията на фронта, но през пролетта-лятото и през цялата година ситуацията ще се облекчи. Боеприпасите ще започнат да пристигат. Чешката република закупи много боеприпаси на световния пазар. Германското производство се увеличава. Американците наверно ще също доставят нещо. Така че сега вероятно е най-трудният момент за тях. Но ситуацията за Украйна ще се подобри“, каза Хабек.

Германия е на второ място по помощи за Украйна

Според него, изправена пред забавяне на отпускането на американска помощ, Германия през последните месеци е поела отговорността за предоставянето на подкрепа на Украйна, както се вижда от неотдавнашното решение на Берлин да предостави на Киев поредна система за противовъздушна отбрана Patriot.

„Ако погледнете статистиката, ние сме на второ място след американците по военна подкрепа. Освен това, икономическите отношения са наистина отлични“, отбеляза министърът.

Хабек обърна внимание, че въпреки установената практика, Германия помага на Украйна, която е във военно положение. „Ако една страна е във война, рискът от неизпълнение е много, много висок. Загова обикновено ние не правим това. Но го направихме и сега общо 46 компании са инвестирали в Украйна. Нови инвестиции в Украйна. Така че ние правим много." - каза той.

Робърт Хабек: Украйна се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана

Украйна обаче се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, така че и други страни трябва да последват примера на Германия, каза вицеканцлерът. „Ние, Германия, доставихме поредна система Patriot и го правим първи, за да поискаме от другите и да дадем пример, че всеки може да направи малко повече. И ако погледнете броя на системите Patriot в други страни, ще видите, че има страни, които имат много повече системи Patriot от Германия", каза Хабек.

Вицеканцлерът призова съюзниците на Украйна да засилят подкрепата си за Киев. „Трябва да осъзнаем и това трябва да се обяснява отново и отново, че борбата на украинците е и наша борба“, подчерта министърът. Страните партньори трябва да тестват своите системи и да видят дали могат да направят повече, каза той. „Уверен съм, че можем (да направим повече. - Ред.)... Ако те (украинците. - Ред.) имаха повече боеприпаси, повече отбранителни системи, нямаше да се случат катастрофални удари по електроцентрали“, заключи той.

Зеленски благодари на Германия за подкрепата

След посещението на Хабек в Киев украинският президент Владимир Зеленски благодари на Германия за продължаващата подкрепа за страната му. „Оценяваме особено лидерството на Германия, което помага не само на нас в Украйна да защитим живота, но и на всички в Европа да запазим точно такава Европа, която знае как да бъде мирна, законова, знае как да се грижи за хората“, каза Зеленски във вечерно видеообръщение.

Той каза, че е обсъдил с Хабек ситуацията на фронта и по-специално необходимостта от противовъздушна отбрана. В отделна публикация в Telegram украинският президент също така похвали решението на германското правителство да разположи в Украйна поредна система за противовъздушна отбрана Patriot.



Източник: DW Снимка: DW

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка