ISW: ВСУ трябва да координират ударите на ATACMS с наземните операции

Pan.bg 25 апр 2024 | 06:55 views (351) commentaries(0)
img
пан.бг

Отбранителните сили трябва да координират ударите на ATACMS с наземните операции
Олга Хлущенко — четвъртък, 25 април 2024 г., 05:56

илюстративна снимка от Getty Images

Според експерти от Института за изучаване на войната (ISW), ATACMS, предоставени на Украйна от САЩ, могат да отслабят руската логистика и да застрашат летищата и складовете на Руската федерация. Но за Украйна те ще имат оперативно значение, ако тези удари бъдат подсилени от наземни операции на Силите за отбрана.

Източник: ISW

Подробности: Президентът на САЩ Джо Байдън обяви на 24 април, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване в Украйна „след няколко часа“, след като подписаха законопроект, който предоставя на Украйна около 60 милиарда долара помощ.

Байдън подписа законопроекта за допълнителни бюджетни кредити за Украйна на 24 април, след като Сенатът на САЩ го прие вечерта на 23 април и Камарата на представителите на САЩ на 20 април, и Байдън подчерта необходимостта от военна помощ за Украйна възможно най-скоро.

Пентагонът обяви, че първият транш от американската военна помощ, предвиден в този законопроект, е 1 милиард долара.

Анализаторите отбелязват, че американската помощ за сигурността може да пристигне на фронтовата линия в Украйна през следващите няколко седмици, тоест по-рано, отколкото руската страна очаква.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

„Ситуацията на бойното поле ще продължи да се влошава, докато украинските сили не успеят да придобият и използват достатъчно военна техника, а в близко бъдеще украинските сили все още може да се затруднят да се защитават срещу руските сили близо до Часовой Яр и северозападно от Авдиевка. се казва в доклада.

Експертите подчертават, че пристигането на достатъчно голям брой ракети ATACMS с голям обсег ще позволи на украинските сили да отслабят руската логистика и да застрашат руските летища дълбоко в тила, въпреки че месеците забавяне може да са дали време на руската армия да неутрализира потенциалните оперативни последици, които Ракетите ATACMS ще имат върху Украйна.

В допълнение, появата на ракети с голям обсег на действие ATACMS също може да представлява значителна заплаха за руските складове за боеприпаси в тиловите райони и да принуди руското командване да избира между укрепване на съществуващите складове и по-нататъшно разпръскване на складове в окупирана Украйна.

Руските сили може вече да са се адаптирали към потенциалните нови украински ударни способности след разполагането на ATACMS през октомври 2023 г., въпреки че остава неясно дали складовете за боеприпаси на окупаторите са достатъчно укрепени или разпръснати.

В прегледа се припомня, че пристигането на HIMARS в Украйна през юни 2022 г. позволи на украинските сили да проведат важна от оперативна гледна точка кампания за прихващане в подкрепа на контранастъпателните операции в регионите Херсон и Харков и принуди руското командване да разшири руската логистика по по-дълги наземни комуникационни линии, което в резултат на това затрудни руската доставка на боеприпаси и материали.

Имайки това предвид, експертите посочват, че украинските удари срещу руски логистични съоръжения или руски самолети дълбоко в тила вероятно ще имат оперативно значение, но само ако украинските сили успешно ги координират с наземни операции, за да се възползват от отслабения руски капацитет в резултат на стачките.

Ключови изводи от ISW за 24 април:

Байдън обяви на 24 април, че Съединените щати ще започнат да изпращат военна техника в Украйна "след няколко часа" след подписването на законопроекта, който предвижда предоставянето на помощ на Украйна в размер на около 60 милиарда долара.
Съобщава се, че Съединените щати са предоставили на Украйна неуточнен брой ракети ATACMS с голям обсег на действие през март 2024 г., някои от които Украйна вече е използвала, за да удари руски цели дълбоко в тила.
Пристигането на достатъчно голям брой ракети ATACMS с голям обсег би позволило на украинските сили да отслабят руската логистика и да представляват заплаха за руските летища дълбоко в тила, въпреки че месеците на забавяне може да са дали време на окупаторите да неутрализират потенциалното оперативно въздействие на ATACMS ракети биха имали върху Украйна.
Съобщава се, че украинските сили са извършили успешни удари с дронове срещу руски енергийни и промишлени съоръжения в областите Смоленск и Липецк в нощта на 23 срещу 24 април.
Руските власти арестуваха заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов на 24 април по обвинения в подкуп, въпреки че според някои руски източници Иванов е заподозрян в държавна измяна.
Арестът на Иванов предизвика спекулации в руското информационно пространство за нов кръг кадрови смени в руската армия и твърдения, че арестът е част от фракционни конфликти в Кремъл.
Кремъл открито заплаши Армения, ако страната не възобнови активното си участие в водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност и не се върне към прокремълската си ориентация.

Детският омбудсман на Кремъл Мария Лвова-Белова умишлено представи неотдавнашните преговори между Русия и Украйна с посредничеството на Катар като първите преговори лице в лице за връщането на украински деца, насилствено отведени и депортирани от Русия, вероятно с цел да се сведе до минимум Отговорност на Русия за координираното извеждане и депортиране на украински деца
Молдовските власти откриха наказателно дело срещу Евгения Хуцул, свързаната с Кремъл губернаторка на проруския молдовски регион Гагаузия, за нарушения на финансирането на кампанията, докато молдовските власти продължават да предупреждават за руска заплаха за Молдова.
Наскоро руските войски леко напреднаха близо до Авдиевка, Донецк и Роботини.
Александър Хинштейн, ръководител на комисията по информационна политика на Държавната дума на Русия, каза на 24 април, че неназовани руски служители скоро ще внесат в Държавната дума законопроект, който ще забрани екстрадицията на чужденци, участвали в пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, ако чужденците са изправени пред преследване в собствените си страни.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка