Украински анализ: Пазете се от САЩ. Какви проблеми в подкрепата на Украйна не са отстранени с решение на Конгреса

Pan.bg 25 апр 2024 | 07:13 views (674) commentaries(0)
img
пан.бг

Пазете се от Съединените американски щати. Какви проблеми в подкрепата на Украйна не са отстранени с решение на Конгреса на САЩ
сряда, 24 април 2024 г., 11:10 ч. — Альона Хетманчук, Център "Нова Европа"

През февруари 2023 г. президентът Байдън посети Киев, за да демонстрира своята смелост пред избирателите. Политиката на САЩ спрямо Украйна обаче все още не е придобила такава характеристика. Снимка от AFP/East News

След като дългоочакваното и наистина критично решение за финансирането на помощта за Украйна беше одобрено на ниво Камара на представителите и Сенат и остана само подписът на президента на САЩ, който той обеща да предаде незабавно - Струва си да запишем няколко момента, които дават представа за това какво всъщност тази помощ не променя в действията на Вашингтон.

И трябва да говорим откровено за това, защото дори на Запад САЩ все повече се наричат ​​„прозорец на уязвимост“ на Украйна. И от осъзнаването на проблема зависи как ще се гради по-нататъшната работа по евроатлантическия път.

Първо, одобряването на помощта не променя общата линия на САЩ за прекратяване на войната срещу Украйна. Освен това тази обща линия се споделя както от президента Байдън, така и от кандидата за президент Тръмп.

Войната, според тях, трябва да приключи с т. нар. „уреждане чрез преговори“.

Разбира се, позициите им се различават.

Байдън би искал да направи всичко елегантно, за да създаде впечатлението, че такива преговори се водят по инициатива и като се вземат предвид интересите на Украйна, а Тръмп не крие какво иска да направи според собствения си план за уреждане „за 24 часа“ .

Друга съществена разлика е, че Байдън едва ли би се съгласил на каквато и да е форма на легитимиране, с признаване от страна на САЩ, дори на част от окупираните територии зад Русия, вместо това Тръмп многократно е давал да се разбере, че за него териториалната цялост на Украйна не е специална стойност (както, между другото, и териториалната цялост на някои други страни по света).

Читател, който следи новините от Конгреса, може да попита: какво ще кажете за споменаването на победата на Украйна в закона, приет с преобладаващо мнозинство и в двете камари?

Изолираните препратки към украинската победа са, разбира се, важни, защото ни позволяват да не маргинализираме тази концепция дори в ситуация, когато, както през 2022 г., Украйна отново е принудена да се бори за своето оцеляване. Но в същото време те не трябва да подвеждат. Необходимо е ясно да се разграничат американските политици:

гласовете на тези, които наистина се радват на победата на Украйна и поражението на Русия, и тези, които използват искането президентът на САЩ да разработи стратегия за украинската победа като вид политически капан, осъзнавайки, че последният няма да го направи то;
гласовете на тези, които използват думата "победа" в украинска интерпретация и които се опитват да я обвият в самия факт на запазването на държавата Украйна - с 20 или дори повече процента от териториите, окупирани от Руската федерация.

Последното дори не е скрито – имаше множество публични изявления на сегашната администрация, че „Русия вече загуби стратегически, Украйна вече спечели стратегически“. Тоест сменят концепциите, приравнявайки победата на Украйна с нейното оцеляване.

Сякаш оцеля - значи това е твоята победа.

Предвид залога на Вашингтон за „уреждане чрез преговори“, за Украйна е важно да не спира да обяснява, че нашата позиция е различна, и да я подхранва с помощта на нашите съмишленици републиканци в Конгреса. По-конкретно чрез трио привърженици на концепцията на Рейгън за „мир чрез сила“, известни във вашингтонските офиси като „тримата Майкове“ (Търнър, Маккол, Роджърс). Този подход е алтернатива на популярните в тръмпистките аналитични среди концепции за „спящото НАТО“ и други подобни.

Фактът, че формулата „мир чрез сила“ беше отразена в името на законопроекта, приет в пакета с украинското „допълнение“, е важен сигнал, че този подход има привърженици. И тези, които знаят какви дискусии относно неговата актуалност се водят напоследък в Републиканската партия, ще разберат защо посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова два пъти поотделно похвали името на законопроекта в публикациите си в социалните мрежи.

В крайна сметка за Украйна олицетворение на формулата „мир чрез сила“ е невъзможността да ни принудят към „мир“ чрез фактическата капитулация на Украйна.

Второ, одобрената помощ не променя природата на американското лидерство в руската война.

В телефонен разговор в понеделник Зеленски похвали Байдън за „решителното глобално лидерство на Съединените щати“. Но нека си кажем истината: ако това е лидерство, то едва ли е глобално и със сигурност не е решаващо.

По-скоро в контекста на действията на Белия дом си струва да говорим за феномена на „възпиращото лидерство“, което не винаги вдъхновява, а понякога дори демотивира (на английски най-подходящо се нарича обезсърчаващо лидерство). И не става въпрос само за политическата нефункционалност на Конгреса от добра половин година. Има редица проблеми, с които американските партньори възпират други съюзници да вземат определени решения или да предоставят на Украйна определени видове оръжия или оборудване.По време на неотдавнашното посещение на автора на тези редове в европейски столици - Париж, Рим, Берлин - беше възможно многократно да се чуят истории за това как уважаван представител на администрацията на Байдън се обажда на страните от НАТО с идея или съвет да не участват в " Срещата на Макрон“ на 26 февруари, която френският лидер събра, за да формира коалиция от държави, готови да дадат решителна съпротива на руската агресия.

И представителството на Вашингтон на това събитие беше красноречиво: докато абсолютното мнозинство от европейските участници, дошли в Париж, бяха представени на ниво лидери, помощник-държавният секретар дойде от САЩ.

Но Украйна не се нуждае от "сдържащо лидерство", а от коалиция от решителни.

Съединените американски щати могат да се присъединят към него.

Обявеното решение за изпращане на повече военни съветници в Украйна е правилната стъпка. Но това трябва да бъде последвано от подходящи решения за ATACMS с обсег над 300 км и разрешение за поразяване на желани цели на територията на Руската федерация както с украинско, така и с американско оръжие и деблокиране на поканата на Украйна за членство в НАТО.

И в момента едва ли не единственият момент във въпроса за войната в Украйна, в който лидерството на САЩ е безспорно, е конфискацията на замразени руски активи. И това трябва да бъде правилно признато.

Трето, одобрението на помощта не променя класификацията на войната на Руската федерация в Украйна от Съединените щати.

Във Вашингтон я смятат и ще продължават да я смятат за европейска война. И следователно Европа е тази, която според тази логика трябва да обърне повече внимание на Украйна и да предостави повече ресурси. Говори се, че един от аргументите (макар и не основният), който смекчи позицията на Тръмп по отношение на закона за помощта за Украйна, беше осъзнаването, че Европа вече дава повече помощ на Украйна и се ангажира да даде още повече.

Тук е уместно да напомним: още по време на своето президентство Тръмп смяташе, че не само Европа, но по някаква причина Германия трябва да окаже най-голяма помощ на Украйна. Днес точно това се случва - Берлин вече е лидер в Европа по този въпрос.

Ето защо е важно да се обясни на Съединените щати, че тази война, въпреки че нейната гореща фаза се провежда в Европа, не може да се счита само за европейска, дори само защото Северна Корея, Иран и Китай вече са въвлечени в нея и те са активно помага на Руската федерация да се бори срещу Украйна.

Установяването на напълно верен наратив в САЩ, че Украйна е атакувана не само от Русия, но и от Китай, Северна Корея и Иран, е важна цел. В крайна сметка тези държави, за разлика от Руската федерация, заемат високи позиции в скалата на заплахите във възприятието на съвременната американска публика.

Но ние също трябва да осъзнаем, че въпреки всички усилия за убеждаване, ние няма да променим взаимозависимостта на помощта от Европа и Америка. Тоест, колкото повече получаваме от европейците, толкова повече аргументи имаме да получаваме по-мащабна помощ от САЩ.

От тук - по четвъртия начин. Одобрената помощ не променя факта, че САЩ навлизат в зона на стратегическа несигурност.

Солидарността на американските играчи около преизбирането на Байдън или Тръмп става по-важна от солидарността с Украйна. Затова е важно да запретнем ръкави и да продължим да работим в европейските столици, някои от които могат да се превърнат в гръбнака на коалиция на решителните.

За съжаление, редица важни европейски държави продължават да гравитират към отговор на войната в Украйна в рамките на параметрите на лидерството на САЩ в сдържането. Реалният шанс от избирането на Тръмп и повече от половин година блокиране на помощта в Конгреса обаче донякъде „окуражиха“ европейците и накараха мнозина да се замислят за сигурността на Европа и по-независимата подкрепа за Украйна.

Нашата задача е да гарантираме, че одобрената помощ и нарастващите рейтинги на Байдън няма да ги извадят от тази траектория.

Е, накрая, пето. Предоставената помощ едва ли ще възстанови напълно доверието в САЩ от страна на Украйна и нейните най-големи партньори.

Загубите от дългосрочното умишлено блокиране на помощта са твърде високи, а исканията на въоръжените сили дори за „стабилизиране“ на Източния фронт са по-високи от готовността за тяхното удовлетворяване от страна на Пентагона. За да се преодолее тази криза, е необходимо да се използват всички възможни начини за помощ и инструменти, с които разполага президентът на САЩ, по-специално в рамките на програмата EDA (Excess Defense Articles). Досега Белият дом не желаеше да ги използва, очевидно вярвайки, че могат да отслабят аргументите за критичността на незабавното одобрение на помощта от Конгреса. Сега това предупреждение го няма. Но вместо това има законодателно „подаване“ с ATACMS 300+, което поставя Байдън пред избор...

Също така е необходимо да се сбогуваме с популярната риторика, че САЩ „не ни дължат нищо“, т.е. не са длъжни да помагат и се равняват само на интересите на националната сигурност.От юридическа гледна точка - те наистина не са виновни за нищо, но от политическа и морална гледна точка, които са също толкова важни за обикновените американци, САЩ носят пряка отговорност поне като инициаторите на Будапещенския меморандум. Следователно, в допълнение към комплиментарните изявления за двупартийната подкрепа за Украйна от страна на САЩ, е важно да не забравяме да говорим за двупартийната отговорност, като същевременно продължаваме да обясняваме защо подкрепата на Украйна също е в интерес на сигурността на САЩ.

И сега Украйна все повече работи за насърчаване на тези идеи.

Парадоксално, но именно месеците на блокиране на американската помощ тласнаха Украйна към качествени промени по този въпрос, към работа с публика, чийто глас е особено важен за републиканския политически елит (например със същите евангелисти).

Това е може би най-безспорният плюс (до "събуждането" на Европа) от дългогодишното блокиране на помощта за Украйна в Конгреса на САЩ.

Автор: Альона Хетманчук,
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка