Путин каза, че Русия иска цялостно и справедливо уреждане на Украйна

Pan.bg 15 май 2024 | 03:07 views (314) commentaries(0)
img пан.бг

Путин каза, че Русия иска цялостно и справедливо уреждане на Украйна

Президентът на Руската федерация отбеляза, че основният проблем е надеждността на гаранциите от Запада

МОСКВА, 15 май.Русия е отворена за диалог относно Украйна за мирно разрешаване на конфликта, но преговорите трябва да вземат предвид нейните интереси и да вървят заедно с обсъждане на глобалната стабилност и надеждни гаранции за сигурност. Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю за агенция Синхуа, чийто текст е публикуван на сайта на Кремъл.
Прочетете също
Военна операция в Украйна. На линия

„Ние искаме всеобхватно, устойчиво и справедливо уреждане на този конфликт с мирни средства и сме отворени за диалог относно Украйна“, каза руският лидер, като отбеляза, че „това трябва да са преговори, които отчитат интересите на всички страни, участващи в него“. този конфликт, включително нашите интереси."

„В съчетание със сериозен разговор за глобалната стабилност, за гаранции за сигурността както на противниковата страна, така и, разбира се, на Русия, при това трябва да са надеждни гаранции“, подчерта Путин.Западна несигурност

В същото време руският лидер вижда проблеми с надеждността на подобни гаранции от Запада.

„И основният проблем е именно надеждността на каквито и да било гаранции, тъй като имаме работа с държави, чиито управляващи кръгове предпочитат световен ред, основан не на международното право, а „ред, основан на правила“, за който постоянно говорят, но който не видях, с които никой не е съгласен и които очевидно се променят в зависимост от текущата политическа ситуация и интересите на тези, които ги измислят“, подчерта Путин.
Желание за преговори

„Русия е готова за преговори, нещо повече, ние проведохме тези преговори“, каза руският президент, като припомни, че през април 2022 г. в Истанбул руската и украинската делегации са подготвили проект на бъдещо мирно споразумение, като са взети предвид изискванията на Киев, включително по въпросите на сигурността Украйна в бъдеще.

„Нещо повече, ръководителят на украинската делегация парафира основните положения на проекта на документа, който ни убеди, че е необходимо да се създадат условия за окончателното одобрение и подписване на това споразумение и най-важното – да се изтеглят руските войски от столицата на Украйна - от Киев обаче, вместо да подпишем мирно споразумение, украинската страна неочаквано обяви прекратяване на преговорите, включително и защото техните западни съюзници им препоръчаха да продължат военните действия и да работят с тях. да постигнем стратегическо поражение на Русия“, каза Путин. И увери: „Никога не сме отказвали преговори“.
източник

тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка