Държавният глава удостои полк. Мирослав Костадинов и полк. Румен Петков с висше офицерско звание „бригаден генерал“

Pan.bg 15 май 2024 | 13:47 views (474) commentaries(0)
img Pan.bg

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои полковник Мирослав Костадинов и полковник Румен Петков с висше офицерско звание „бригаден генерал”. Държавният глава назначи бригаден генерал Костадинов и за командир на 2-ра механизирана бригада.

Новите звания и назначения са заслужено признание за вашата всеотдайна служба и принос за развитието на Въоръжените сили и утвърждаването на техния авторитет, заяви президентът Радев в приветствието си по време на церемонията. Държавният глава отбеляза, че усложнената глобална среда на сигурност и растящите рискове пред страната ни поставят по-високи изисквания към отбранителните способности на Българската армия и нейния ръководен състав. „Изискванията са и към процеса на модернизация на Въоръжените сили, към подготовката на личния състав и постигането на ново, още по-високо ниво на съвместимост с нашите съюзници“, заяви Румен Радев.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Бригаден генерал Костадинов изрази признателност от името на двамата офицери за оказаната чест и посочи, че гласуваното доверие във времена на модернизация и промени в подготовката на Българската армия, е осъзната отговорност. „Ще вложим целия наш опит и знания, придобити по време на службата, за да изпълним ефективно поставените задачи. С чест и достойнство ще носим пагоните на български генерал“, каза още той.

Бригаден генерал Мирослав Костадинов е завършил Висшето военно общовойсково училище „Васил Левски“ през 1997 г. със специалност „Мотострелкови войски“. През 2008 г. завършва магистратура с професионално направление „Военно дело“ във Военна академия „Георги Стойков Pаковски“, гр. София, специализация „Сухопътни войски“, а през 2018 г. се дипломира с магистърска степен по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили“. Кариерата си на военнослужещ започва през 1997 г., като преминава през всички основни командни длъжности от командир на взвод до заместник-командир на бригада в гарнизоните Харманли, Стара Загора, София, Казанлък и Карлово. Участва в международни мисии като „Щабен офицер по планирането“ в Афганистан през 2011 г., и „Помощник-командир на втора оперативна група за обучение и връзка“ също в Афганистан през 2012 г. В звание „полковник“ е от 24 септември 2018 г.

Бригаден генерал Румен Петков завършва Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Право“ през 1991 г. Кариерата си на военнослужещ започва същата година като следовател във Варненската военно-окръжна прокуратура и присвояване на офицерско звание „старши лейтенант“. През 1993 г. става съдия във Варненския военен съд, а през 2001 г. - съдия във Военно-апелативния съд. От 2021 г. до момента е административен ръководител - председател на Военно-апелативния съд. За постигнати високи резултати в съдебната дейност, проявен професионализъм и заслуги към отбраната на Република България е награждаван с наградни знаци „За вярна служба под знамената“ - първа степен, „За отлична служба“ първа степен и с Почетни знаци на министъра на отбраната „Свети Георги“ втора и първа степени.

www.president.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Държавният глава удостои полк. Мирослав Костадинов и полк. Румен Петков с висше офицерско звание „бригаден генерал“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка