Руснаците в Харковска област не са активни през деня, прегрупират се - Генщаб

Pan.bg 15 май 2024 | 14:30 views (418) commentaries(0)
img
пан.бг








Руснаците в Харковска област не са активни от началото на деня, прегрупират се - Генщаб
Ирина Балачук — сряда, 15 май 2024 г., 13:07 ч.

Снимка от Фейсбук на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

В харковското направление руснаците не водят активни действия от началото на деня, опитват се да се закрепят на постигнатия рубеж и се прегрупират, съобщава Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Източник: сводка на Генералния щаб към 11:30 на 15 май във Фейсбук

Подробности: Съобщава се, че украинските подразделения, използвайки разузнавателна информация, идентифицират отделни групи нашественици, местата на разполагане на руската артилерия и нанасят огневи поражения, за да предотвратят струпването на сили и средства на противника в северната част на град Вовчанск.

Също така украинските подразделения продължават да претърсват градските сгради, местата за съсредоточаване на жива сила и техника на руските окупатори и възможни места за оборудване на позиции на противника.

Дословно ГЩ: „Като цяло от началото на настъплението на противника в харковското направление на 10.05.2024 г. загубите в живата сила на руските окупатори възлизат на 615 убити и ранени, унищожени са 98 единици въоръжение и военна техника или повреден."

Подробности: В купянското направление подразделенията на украинските войски отразиха една атака на руснаците и продължават да водят 8 бойни сблъсъка по направленията Лиман Переший - Синковка, Куземовка - Стелмаховка, Крохмално - Берестовка, Котляровка - Пищане, Кармазиновка - Новоехоривка. Не е допусната загуба на украински позиции, подчертават от Генералния щаб.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

В Лиманското направление украинските защитници отразиха една атака на окупаторите по направлението Червопопивка – Новосадово, противникът беше неуспешен.

В Сиверско направление Въоръжените сили на Украйна удържат 5 атаки на руските окупатори по направленията Веселе – Роздоловка, Берестовка – Спирне, Николаевка – Спирне, Яковловка – Роздоловка, ситуацията е овладяна.

В Краматорско направление подразделения на Силите за отбрана провеждат мероприятия за подобряване на тактическото положение в определени райони. Боевете продължават, ситуацията е овладяна.

В Торецко направление части на украинските войски отблъскват една атака на противника в посока Зайцево - Курдюмивка, без загубени позиции.

В Покровско направление украинските защитници отразиха две вражески атаки по направлението Очеретине - Новоолександровка, един бойен сблъсък продължава по направлението Соловьове - Сокил, друга атака на окупационните сили на Въоръжените сили на Украйна е отбита по направлението Семеновка - Новоселовка Перша. В един от районите, по време на атаката на руснаците, Силите за отбрана унищожиха вражески танк и две БМП и подобриха тактическата позиция. В друг участък украинските войници се прегрупират в резултат на интензивен огън от руснаците.

В посока Курахов украинските войски отблъскват една руска атака в посока Славне - Новомихайловка. Към момента няма загубени позиции, ситуацията е овладяна, боевете продължават. Съобщава се, че част от подразделенията на въоръжените сили са изпълнили мерки за подобряване на тактическата позиция и са успешни.

Според Генералния щаб от началото на сегашната ера руснаците са били най-активни във Времивското направление. Тук частите на Силите за отбрана отблъснаха 8 и продължават да възпират още две атаки на окупаторите по направлението Микильске - Константиновка, Солодке - Константиновка, Завитне Бажанна - Старомайорске, Володине - Старомайорске. Не беше допусната загуба на украински позиции, боевете продължават.

В посока Орихов украинските защитници отблъснаха три руски атаки в посока Новопрокопивка - Роботин, окупаторите бяха неуспешни.

В останалите направления няма съществени промени в обстановката. По-специално в граничните райони на Черниговска и Сумска области.

„От началото на денонощието са се състояли общо 41 бойни сблъсъка. Противникът е нанесъл един въздушен удар със зенитно-ракетни средства и 17 удара с безпилотни самолети-камикадзе, нанесъл е над 470 удара по позиции на нашите войски.

От началото на денонощието са унищожени почти 260 окупатори, 76 единици въоръжение и военна техника, поразени са два пункта за съхранение на боеприпаси на противника“, завършват от Генералния щаб.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка