Адмирал Емил Ефтимов: Трябва да укрепим Европейския съюз като участник в сигурността и отбраната

Pan.bg 17 май 2024 | 08:59 views (478) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО

„Като началници на отбраната ние носим отговорността нашите въоръжени сили да бъдат обучени, оборудвани и готови да възпират всеки агресор и да защитават нашите земя, интереси и ценности. Сега ние трябва да укрепим Европейския съюз (ЕС) като участник в сигурността и отбраната с инструменти за подобряване на съвместните обществени поръчки, да осигурим доставките на необходимите отбранителни продукти, включително чрез увеличаване на промишления капацитет и привеждане на политиките на ЕС в съответствие с нашите общи отбранителни цели“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов при участието си в заседанието на Военния комитет на ЕС в Брюксел, Белгия.

В изказването си той припомни, че след агресията на Русия в Украйна първоначалната реакция на страните-членки на Съюза е била да дарят материални средства от собствените си запаси. „Тази стратегия, колкото и ефективна да е, не може да се поддържа безкрайно. Укрепването на европейската отбранителна индустрия е стратегическо предизвикателство както за Европа, така и за Украйна. Трябва да можем да продължим нашата непоколебима подкрепа за Украйна“, категоричен бе адмирал Ефтимов. Той подчерта, че паралелно с оказването на тази помощ, трябва да се съсредоточим върху възстановяването на запасите на нашите въоръжени сили с оборудването и боеприпасите, от които се нуждаем. Началникът на отбраната отбеляза, че това се оказва предизвикателство, за преодоляването на което трябва правителствата да работят с индустрията - както с държавните предприятия, така и с частния сектор, за да договарят, разработват и изграждат нови способности. „Нашите общи предизвикателства са да гарантираме, че европейската отбранителна индустрия е готова да произвежда в необходимите обем и време. За да укрепим нашите въоръжени сили, трябва да действаме в партньорство с европейската отбранителна индустрия“, заяви той.

Адмирал Ефтимов акцентира, че към момента националните отбранителни институции се борят да предоставят помощ в условията на регулаторни ограничения. „Честната конкуренция и равните условия са крайъгълен камък на пазарната икономика. За да възстановим нашите въоръжени сили навреме, е оправдано временно изключение за определени законови изисквания, за да се улесни гъвкавото и ускорено снабдяване“, посочи той.

На заседанието на Военния комитет на ЕС бяха обсъдени актуални теми от дневния ред на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. Началниците на отбраната на страните-членки на ЕС изразиха своите съображения за по-нататъшния подход на ЕС към региона на Сахел. В рамките на заседанието бе обсъдена подкрепата за въоръжените сили на Украйна. Акцентът бе поставен върху решимостта на Съюза да продължи да подкрепя Украйна, необходимостта от по-интензивна стратегическа комуникация за усилията и ролята на военната мисия за обучение и оборудване на украински военнослужещи и украински военни формирования - EUMAM UA. Специално внимание бе отделено на ролята на сътрудничеството между ЕС и НАТО в тази сложна обстановка и необходимостта от взаимодействие без дублиране на усилията.

В контекста на произтичащите задачи от „Стратегическия компас” и готовността за въвеждане от 2025 г. на Капацитета за бързо развръщане като военен инструмент за бърз отговор на ЕС при управлението на кризи, адмирал Ефтимов подчерта, че фокусът на използването му следва да бъде насочен към непосредственото съседство, включително в региона на Западните Балкани.

Началникът на отбраната изтъкна ключовата роля на операцията за морска сигурност на ЕС за защита свободата на корабоплаването във връзка с кризата в Червено море за противодействие на заплахите и повишаване на безопасността на търговското корабоплаване в региона, както и необходимостта от поддържането на взаимодействие и обмен на информация с другата военноморска операция на ЕС в региона - АТАЛАНТА.

В рамките на заседанието бе проведен избор за нов председател на Военния комитет на ЕС. Избраният генерал-лейтенант Шон Кланси, началник на отбраната на Ирландия, ще встъпи в длъжност през ноември тази година.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бe yдocтoeн cъc cтeпeнтa нa офицер нa националния opдeн зa зacлyги нa Франция. Наградата бе връчена oт началника на отбраната на Франция генерал Тиeри Буркхард. Високото отличие се връчва за изключителен принос на адмирал Ефтимов към укрепването на европейската отбрана и постигането на общите отбранителни цели на съюза, както и за развитието на двустранното сътрудничество в областта на отбраната между България и Франция.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Адмирал Емил Ефтимов: Трябва да укрепим Европейския съюз като участник в сигурността и отбраната

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка