Сирски: Руснаците в Харковска област разшириха зоната на бойните действия със 70 км

Pan.bg 17 май 2024 | 14:08 views (581) commentaries(0)
img
пан.бг

ОТ УКРАИНСКИ


Сирски: Руснаците в Харковска област разшириха зоната на бойните действия със 70 км
Евгений Кизилов — петък, 17 май 2024 г., 11:56 ч.

Александър Сириец. снимка: Getty Images

Руските войски разшириха зоната на активни бойни действия с почти 70 километра в района на Харков, като по този начин се опитаха да принудят украинската страна да използва допълнителни бригади от резерва.

Източник: Главнокомандващият на въоръжените сили Александър Сирски в социалните мрежи

Подробности: По думите му, поради усложняването на ситуацията в източната част на Украйна, той работи няколко дни подред в части, които водят бойни действия в района на Харков.

Сирска казва, че основните усилия на противника тук са съсредоточени в посока Стрелеч - Липка и върху превзетия Вовчанск, с последващо излизане към Били Колодяз и разгръщане на настъпление в тила на нашите войски.

За тази цел противникът създаде и значително укрепи оперативно-тактическата група войски "Севие", която включваше бойни части на 6-та армия, 11-ти и 44-ти армейски корпуси.

По думите на главнокомандващия руснаците са започнали настъплението много по-рано от планираното, когато са забелязали прехвърлянето на украински войски тук, но те "не са успели да пробият нашата отбрана".
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Сирски предсказва тежки битки и казва, че врагът се готви за това.

Пряка реч: „При такива обстоятелства ние трябва да предотвратим по-нататъшното настъпление на войските на противника, като упорито поддържаме заетите линии и позиции, нанасяме му максимални загуби с въздушни удари, ракетни системи, артилерийски и танков огън, а също така създаваме условия за поражение. от действията на подвижни щурмови групи и части с атаки във фланг и тил от различни посоки."

Подробности: Според главнокомандващия украинската армия трябва да използва възможно най-ефективно предимството си в атакуващите БПЛА в комбинация с използването на РЕБ и точен артилерийски огън. „Работата ми беше посветена на тези въпроси, както и на прегрупирането на войските и опростяването на системата за всестранна поддръжка“, отбеляза той.

Освен това Сирски е работил във всички бригади, водещи бойни действия в района на Харков, бил е в един от батальоните, отбраняващи Вовчанск, „взел всички необходими решения на място за осигуряване на устойчивост и ефективност на отбраната“.

Според него хората от Харков и жителите на Харковска област се включват активно и помагат на Силите за отбрана с всичко, което могат.

Какво предшества:

На 10 май руските окупационни сили се активизираха в северната част на Харковска област. Противникът окупира редица населени места в "сивата" зона.
На 16 май президентът Володимир Зеленски заяви, че Силите за отбрана са успели да стабилизират ситуацията с напредването на руските войски в северната част на Харковска област. Те напреднаха 10 километра навътре в Украйна.
Той също така подчерта, че руснаците в района на Харков са достигнали само първата от трите линии на укрепления.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка