Сиярто: преговори може да има само , когато двете страни седнат на масата

Pan.bg 17 май 2024 | 17:24 views (375) commentaries(0)
img
пан.бг


Иванна Костина, Анастасия Проц — петък, 17 май 2024 г., 16:52 ч.


Ръководителят на Министерството на външните работи на Унгария Петер Сиярто. Снимка: Facebook/Szijjártó Péter

Ръководителят на Министерството на външните работи на Унгария Петер Сиярто заяви, че е наложил вето на решението на Съвета на Европа да признае и подкрепи само един мирен план за Украйна - "формулата за мир" на президента Володимир Зеленски.

Източник: "Европейска истина" с позоваване на изявление на Сиярто на страницата му във Фейсбук

Подробности: Унгарски министър се оплаква от отсъствието на Русия от Съвета на Европа, като отбелязва, че Съветът на Европа е можел да се превърне в „страхотна платформа за изграждане на мир, но след изключването на руснаците тази възможност беше загубена“.

"Вместо да прехвърляме оръжия и да фантазираме за ядрена война, имаме нужда от истински мирни преговори. А истински мирни преговори могат да се състоят само когато всички воюващи страни са на масата за преговори", каза Сиярто.

Той каза, че Съветът също иска да приеме днес резолюция, в която иска да признае само мирния план на президента Зеленски, който трябва да бъде разгледан и подкрепен.


„Това е неприемливо за нас. Други също са разработили мирни планове, които не са по-лоши от мирния план на президента на Украйна.

Поисках в резолюцията на Съвета на Европа да бъдат включени и други мирни планове. Това беше отхвърлено от мнозинството. Затова наложих вето и това не стана решение на Съвета“, обясни Сиярто.

Припомняме: на 15-16 юни в Бюргенщок, Швейцария ще се проведе Глобалната среща на върха за мира. Швейцария покани на него над 160 държави и международни организации, но не и Русия.

Русия не беше поканена на мирната среща, защото самата тя декларира нежеланието си да участва - но в Швейцария много биха искали да започнат процес, който да включва Русия.

Половин сто държави и организации са потвърдили участието си.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка