Welt: ЕС разрешава обучение на украински военни на територията на Украйна от 2025 г

Pan.bg 18 май 2024 | 04:13 views (317) commentaries(0)
img
пан.бгWelt: ЕС разрешава обучение на украински военни на територията на Украйна от 2025 г
Олег Павлюк, Тетяна Олийник — петък, 17 май 2024 г., 20:32 ч.

Снимка - Канадските въоръжени сили с Украйна във Facebook

Европейските правителства и Брюксел обмислят възможността за провеждане на обучение на украински войници на територията не само на Европейския съюз, но и на Украйна най-късно от началото на 2025 г.

Източник: публикация на германския вестник Welt, който се позовава на свои източници, съобщава "Европейска истина"

Подробности: Идеята за обучение на украинци на територията на Украйна беше обсъдена на заседание на Военния комитет на ЕС - най-висшият военен орган на съюза - в сряда, 15 май.

Такава възможност по-рано беше допусната от холандския генерал Михаел ван дер Лаан, който е настоящият командир на мисията на ЕС за обучение (EUMAM), която се занимава с обучението на украински войници на територията на Европейския съюз.

Според Welt тази идея е най-подкрепена от Франция, както и от балтийските и източноевропейските страни. Други страни, включително Германия, все още не са решили позицията си. Берлин обаче вече изрази резерви относно рисковете за сигурността.

Инструктори от ЕС в Украйна може да станат основна мишена за руски атаки; освен това упражненията за пренасрочване може да изискват парламентарно одобрение и допълнително финансиране. Не е ясно и как трябва да реагира Европейският съюз, ако европейски войници загинат в Украйна, пише Welt.

Вестникът пише, че окончателно решение за бъдещето на EUMAM може да се очаква през юли, когато ще бъде преразгледан мандатът на мисията. В момента е планирано до ноември 2024 г., обучението продължава основно на територията на Полша и Германия.

Преди ден The New York Times също съобщи, че някои страни-членки на НАТО обсъждат насаме възможността за изпращане на военни инструктори или изпълнители на територията на Украйна, които да обучават украинските военни и да помагат в ремонта на оборудването.

Както знаете, дискусията за войските на НАТО на украинска територия беше инициирана от френския президент Еманюел Макрон, който призна през февруари, че е предложил на западните страни да изпратят свои войски в Украйна.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка