ISW: Руснаците имат за цел да превземат Часов Яр и Вовчанск

Pan.bg 19 май 2024 | 07:49 views (350) commentaries(0)
img
пан.бг
Руснаците имат за цел да превземат Часов Яр и Вовчанск - ISW
Олга Хлущенко — неделя, 19 май 2024 г., 06:14

Украински военнослужещи, илюстративна снимка на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

Според анализатори от Института за изследване на войната (ISW) руснаците имат за цел да превземат градовете Часов Яр и Вовчанск.

Източник: ISW

Подробности: Докладът отбелязва, че руските сили наскоро са засилили усилията си за превземане на оперативно важния град Часов Яр, възползвайки се от офанзивите в северната част на Харковска област и източна Украйна и оказвайки по-голям натиск върху украинските отбранителни сили.

Според анализираните данни окупаторите не са постигнали значителни тактически успехи в района на Часовой Яр след провеждането на ротен механизиран щурм в източните покрайнини на града на 4 април и не са провеждали подобни механизирани щурмове в този район до 17 май.

Щурмът от 4 април беше последван от засилване на руските настъпателни операции край Часовой Яр, а последните руски механизирани атаки в района вероятно показват общо засилване на руските усилия за превземане на града.

Анализаторите отбелязват, че от оперативна гледна точка за окупаторите е важно да превземат Часовой Яр, тъй като това би осигурило на руските войски изгодни позиции за по-нататъшни настъпателни операции срещу Константиновка и Дружковка - градове, които формират южната част на украинския отбранителен пояс. , който е в основата на отбраната на Украйна в Донецка област


В допълнение, руснаците в момента дават приоритет на превземането на Вовчанск, тъй като това вероятно ще бъде една от оставащите тактически цели на първата фаза на настъпателните операции в северната част на Харковска област.

Руското военно командване вероятно е избрало превземането на Вовчанск като една от ключовите тактически цели на първата фаза на настъпателната операция в северната част на Харковска област, тъй като градът е най-големият населен център непосредствено на границата, който ще осигури на руските сили плацдарм близо до руския тил за подготовка и започване на втората фаза на руската настъпателна операция.

Експертите обаче посочват, че не е ясно дали втората фаза на руската настъпателна операция в северната част на Харковска област ще бъде приоритет на оперативната цел на Русия - разширяване на желаната "буферна зона" по границата, или за Русия оперативната цел е напредване в рамките на ефективния обхват на артилерията към Харков и околностите му.

Руските войски също могат да предвидят следващата фаза на настъпателната операция от Вовчанск, която има за цел да настъпи към Велики Бурлук, за да създаде заплаха за оперативния тил на украинската групировка, която се отбранява в купянското направление.

Ключови констатации на ISW за 18 май:

Руските сили наскоро засилиха усилията си за превземане на оперативно важния град Часов Яр, опитвайки се да се възползват от факта, че настъпателните операции на Руската федерация в северната част на Харковска област в Източна Украйна са причинили по-голям натиск върху украинските сили.
Руските войски вероятно се подготвят за втората фаза от настъпателната си операция в северната част на Харковска област, която може да започнат след очакваното превземане на Вовчанск.
Зеленски очерта логистичните нужди на Украйна за борба с превъзходството и отбраната на Русия във въздуха, особено предвид ограниченията, наложени от Съединените щати, които забраняват на Украйна да нанася удари по цели на руска територия и във въздушното пространство.
Съобщава се, че украински официални лица са поискали от администрацията на президента на САЩ да облекчи ограниченията върху използването на предоставени от САЩ оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия.
Зеленски отбеляза, че Украйна трябва да преодолее кадрови проблеми, за да участва в общонационалната инициатива за военни действия.
Новият закон за мобилизация в Украйна влезе в сила на 18 май и ще помогне на Украйна да стабилизира военния си апарат на фона на продължаващия недостиг на персонал.
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитро Медведев призова предложената „буферна зона“ да обхване цялата територия на Украйна, завоалирано оправдание за отдавнашното намерение на Русия да погълне цяла Украйна и вероятно опит за привличане на вътрешна подкрепа за руските военни усилия.
Грузинският президент Саломе Зурабишвили наложи вето на законопроекта за „чуждестранните агенти“ в руски стил на 18 май, но управляващата партия „Грузинска мечта“ вероятно ще преодолее ветото на Зурабишвили през следващите седмици.
Наскоро руските войски направиха малък напредък близо до Авдиевка, Гуляйпол и Роботини.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка