ISW: Руските войски съсредоточават силите си в Сумско направление за разтягане на фронта

Pan.bg 21 май 2024 | 06:36 views (352) commentaries(0)
img
пан.бг
ISW: Руските войски съсредоточават силите си в Сумско направление за разтягане на фронта
Олена Ивашкив — вторник, 21 май 2024 г., 05:09

Сумска област, екранна снимка на карти на Google

Руските войски съсредоточават ограничени, недокомплектовани и неорганизирани сили в Сумско направление, но дори и такова руско групиране на сили ще може да постигне вероятния желан ефект - оттегляне и фиксиране на украинските сили в граничната зона.

Източник: Институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: Заместник-командирът на украинската бригада, действаща в северната част на Харковска област, съобщи на 20 май, че руски войски, включително чеченски, се натрупват в сумската посока, но ограниченият брой руски персонал предполага, че целта на Русия е да отвлече вниманието и да консолидира украинските сили в граничната зона.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец каза, че руската групировка в района на Курск наброява 9000-10 000 души. Машовец смята, че тази група се състои от три недокомплектовани мотострелкови полка (всеки от които няма по един или два батальона); осем мотострелкови, танкови и пехотни батальона; един батальон от ВДВ, прехвърлян от различни части, съединения и военни окръжия; и най-малко две щурмови части в ешелона на усилена рота или малокомплектован батальон.

ISW продължава да оценява, че дори ограничената руска активност в други райони на границата под прага на руските настъпателни операции може да доведе до разтягане на украинските сили по широк фронт. Руските сили ще могат да разтеглят и притискат украинските сили на границата, докато Русия заплашва да проникне в други гранични територии отвъд северната Харковска област.

Ключови констатации на ISW за 20 май:

Украински източници съобщиха, че руските войски съсредоточават ограничени, недостатъчни и дезорганизирани сили в сумското направление, но дори и такава руска групировка на сили ще може да постигне вероятния желан ефект - да оттегли и овладее украинските сили в граничната зона.
Представители на Кремъл изразиха съболезнования на висшето иранско ръководство във връзка със смъртта на иранския президент Ибрахим Раиси и външния министър Хосеин Амир Абдолахян, настъпила на 20 май.
На 20 май руският президент Владимир Путин уволни заместник-министъра на отбраната генерал-полковник Юрий Садовенко, като го замени с Олег Савелиев, бивш заместник-министър на икономиката и настоящ одитор на Сметната палата на Съвета на федерацията.
Путин също уволни президентския съветник Александра Левицка на 20 май, но причината за уволнението на Левицка не е ясна.
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди нежеланието на Белия дом да одобри използването на оръжия, доставени от САЩ от Украйна, за нанасяне на удари по военни цели в Русия след среща на Контактната група по отбраната на Украйна (известна също като Формата на Рамщайн) на 20 май.
Естонският министър-председател Кая Калас каза, че някои неуточнени страни, вероятно членки на НАТО, вече са изпратили персонал за обучение на украински войници "на място".
Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитро Медведев засили известната руска информационна операция, насочена към пряко подкопаване на легитимността на президента на Украйна Володимир Зеленски.
Наскоро руските сили направиха потвърден напредък близо до Вовчанск, Часовой Яр, Авдиевка и Донецк, както и в западната Запорожка област и делтата на река Днепър.
Руското опозиционно издание "Важные истории" съобщи, че руските военни власти и казахстанските правоохранители, действайки по заповед на Русия, са задържали най-малко още двама военнослужещи, дезертирали от руската армия в Казахстан.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка