ГЩ, Украйна: За денонощие сблъсъците в посока Харков са намалели наполовина

Pan.bg 21 май 2024 | 06:43 views (279) commentaries(0)
img
пан.бгГенерален щаб: За денонощие сблъсъците в посока Харков са намалели наполовина
Олена Ивашкив — вторник, 21 май 2024 г., 00:11 ч.

снимка: Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна

В посока Харков броят на въоръжените сблъсъци е намалял почти два пъти в сравнение с предходния ден.

Източник: оперативна информация на Генералния щаб за 20 май във Фейсбук

Буквално: „Днес противникът направи пет опита да пробие отбраната на нашите войски в районите на Старица, Липци и Вовчанск. На три места продължават боевете. Ситуацията е овладяна. Нашите войници в отделни райони водят Днес в Харков продължават редица щурмове, мерки за укрепване на отбраната. В това направление нашествениците вече са загубили 26 души убити и ранени и 15 единици оръжие и военна техника.

Подробности: От началото на деня има 95 бойни сблъсъка, противникът е нанесъл пет ракетни удара (с използване на шест ракети), 39 въздушни удара (изпуснати 40 зенитни ракети) и 309 удара с безпилотни самолети камикадзе, а също извърши 2910 атаки на позициите на нашите войски с различни видове оръжие.

В купянското направление броят на опитите за настъпление на окупаторите се увеличи до 13. Продължават боевете в районите на селата Синковка и Стелмаховка. По време на битките не бяха допуснати загуби на позиции и територии.

Три атаки на нашественици бяха отблъснати в посока Северски. Друг бой се води в района на Билогоровка.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

В посока Краматорск броят на сблъсъците е 13. Един все още продължава край Андриевка. Ситуацията е напрегната, но овладяна. Противникът понася загуби - 190 души безвъзвратно и медицински и 12 единици бойна техника. Също така във въздуха излетяха три склада: два с боеприпаси и един с горива и смазочни материали.

От началото на деня в Покровско направление са отбити 25 настъпателни и щурмови действия на противника. Водят се още седем сблъсъка. Нашите войски предприемат мерки за поддържане на определените граници и се прегрупират в отделни райони. Общите загуби на противника се изясняват, но вече се знае за почти четиристотин ликвидирани и ранени окупатори от началото на текущото денонощие. Силите за отбрана предприемат мерки за стабилизиране на обстановката.

В посока Курахов обстановката остава напрегната. Силите за отбрана отразиха осем вражески атаки. Три сблъсъка все още продължават. В района на Нетайлово обстановката се характеризира с висока вражеска активност. В останалите райони нашите подразделения проведоха планирани действия в определени от командването участъци от бойния рубеж.

В посока на Vremivsk четири опита на врага да настъпят в посока Staromyorsky се провалиха.

В посока Днепър окупаторите продължават да се опитват да изтласкат нашите войници от предмостията на левия бряг на Днепър. Противникът извърши четири атаки в посока Олешковски писки - Кринки. По време на битките не се допускаше загуба на позиции.

По останалите направления обстановката към момента е без промяна.

Днес окупаторите не са водили активни настъпателни действия в Лиманското, Торецкото, Гуляйпилското и Ориховското направление.

Отбранителните сили нанасят ефективни огневи щети, за да овладеят инициативата на бойното поле и да изчерпят нападателния потенциал на врага. Така от силите на ракетните войски и артилерията бяха поразени пункт за управление, средства за ПВО, артилерийска система, склад за боеприпаси и още три важни обекта на противника.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка