МВнР РФ: ЕС в най-голяма степен ще усети отговора на РФ, когато прехвърли доходите от активите й на Киев

Pan.bg 23 май 2024 | 16:21 views (474) commentaries(0)
img
pan.bg

Европейският съюз напълно ще почувства ответните мерки от страна на Москва, ако приходите от замразените руски активи бъдат прехвърлени в Украйна, каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според нея, Руската федерация разполага с арсенал от политически и икономически мерки, които страната може да предприеме в отговор на действията на недружелюбни държави.

„Няма съмнение, че Европейският съюз ще изпита напълно ефективността на нашите ответни действия (при прехвърляне на доходи от руски активи)“, подчерта Захарова по време на брифинг на 23 май.

На 22 май Европейският съюз публикува решение относно руските активи в пакет от икономически санкции срещу Русия. Според него, след плащане на данъци върху печалбите от доходи от активи на Руската федерация, депозитарите ще задържат 0,3% за по-нататъшно управление на активи, останалите 99,7% ще бъдат прехвърлени в бюджета на ЕС. В същото време ще бъде възможно временно да се удържат не повече от 10% от преводите, дължими към Европейския съюз.

Депозитарите ще докладват ежегодно на Европейската комисия за състоянието на активите на Руската федерация и 10% от приходите, които задържат от тях.

На 21 май Съветът на ЕС официално одобри решение, което ще позволи използването на нетните печалби от блокираните руски активи за военна помощ на Киев. В документа се казва, че 90% от печалбите, които депозитарите ще превеждат два пъти годишно в бюджета на ЕС, ще отидат в Европейския фонд за мир за финансиране на военна помощ на Киев, а други 10% ще отидат за програми, финансирани от бюджета на ЕС за възстановяване на Украйна.

Председателят на Съвета на федерацията на Руската федерация Валентина Матвиенко заяви, че европейското ръководство знае, че в случай на незаконно изземване на замразени руски активи Русия ни ще даде твърд и адекватен отговор.

На 4 май ръководителят на комисията по конституционно законодателство и държавно строителство към Съвета на федерацията Андрей Клишас отбеляза, че Западът рано или късно ще трябва да върне всички замразени руски активи, тъй като действията на тези страни сериозно нарушават конвенция на ООН от 2004 г.

Още през октомври 2023 г. говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че Москва ще предприеме действия, ако ЕС реши да конфискува руски пари. Тя отбеляза, че поведението на Запада в този случай трябва да се разглежда като кражба, а изпълнението на плана „ще погребе репутацията на Европейския съюз“. Руският президент Владимир Путин, говорейки на SPIEF 2023, също нарече замразяването на чуждестранни сметки на руски бизнесмени грабеж и Средновековие.

Източник: ren.tv Снимка: © Global Look Press/CHROMORANGE / Bilderbox

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0