Китай реагира на изявлението на британския министър на отбраната за предоставяне на оръжие на Русия

Pan.bg 24 май 2024 | 00:02 views (559) commentaries(0)
img пан.бг
Китай реагира на изявлението на британския министър на отбраната за предоставяне на оръжие на Руската федерация
Альона Мазуренко — четвъртък, 23 май 2024 г., 22:02 ч.


Представител на китайското външно министерство нарече думите на британския министър на отбраната за готовността на Китай да окаже военна помощ на Русия за войната срещу Украйна „безпочвени и безотговорни“.

Източник: Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбинг

Пряка реч: "Осъждаме неоснователното и безотговорно оклеветяване на Китай от британски политик. Отбелязахме факта, че тези забележки от британска страна не бяха подкрепени дори от нейния "близък съюзник"...

Бихме искали да кажем на британския политик, че хуленето на Китай няма да помогне на Великобритания да излезе от затрудненото положение по отношение на Украйна, камо ли да реши сложните вътрешни проблеми на Великобритания.

Вместо неоснователно да обвинявате Китай, защо не погледнете каква роля изигра самата Великобритания в украинския въпрос?".

Подробности: Китайски говорител каза, че Великобритания, а не Китай, "налива масло в огъня около Украйна".
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Според Уенбин преди две години Русия и Украйна „бяха близо до споразумение за прекратяване на конфликта“, но Великобритания, наред с други, „пречеше“ да го спре и конфликтът продължава оттогава.

Той каза още, че "британската страна направи безотговорни изявления, което е тревожно".

Също така говорителят на китайското външно министерство каза, че те „ще продължат да работят усилено за насърчаване на мирните преговори и ще се противопоставят на подстрекателството“, но ще защитават интересите на Китай.

Ще напомним:

Британският министър на отбраната Грант Шапс каза по време на конференция в Лондон, че специалните служби на САЩ и Обединеното кралство имат доказателства, че смъртоносни оръжия идват или ще идват от Китай в Русия за използване на бойното поле в Украйна.
Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, коментирайки думите на Шапс, отговори, че САЩ са изразили загриженост, че Китай може да предостави оръжие на Русия, но все още не са го видели.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0