Международният съд на ООН нареди на Израел да спре настъплението в Рафа

Pan.bg 24 май 2024 | 19:06 views (264) commentaries(0)
img
pan.bg

Международният съд постанови, че Израел трябва да прекрати военното си настъплението в Рафа и да съхрани пропускателния пункт Рафа отворен, за оказване на помощ на палестинското население. Решението беше обявено на заседанието от председателя на съда Науаф Салам.

Израел, в съответствие със задълженията си по конвенцията за геноцида, "трябва незабавно да прекрати военното си настъплението и всякакви други действия в Рафа", които биха могли да повлияят негативно на населението на града, каза той.

Съгласно решението, Израел също така трябва да съхрани ГКПП Рафа отворен за предоставяне на хуманитарна помощ на палестинците и да предприеме мерки за „осигуряване на безпрепятствен достъп до ивицата Газа“ за следователи и мисии за установяване на факти.

Съдът също така припомни, че в своите постановления от 26 януари и 28 март 2024 г. той изрази „сериозна загриженост“ за съдбата на заловените в плен на 7 октомври и призова за незабавно и безусловно освобождаване на заложниците, държани от Хамас и други групи в Ивицата Газа. Съдът изрази "дълбока загриженост", че много от тях все още са в плен и отново призова за освобождаването им

Източник: ТАСС / rfi.fr Снимка: REUTERS - Johanna Geron

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка