ISW обясни защо Русия призова за прекратяване на огъня

Pan.bg 25 май 2024 | 07:21 views (9001) commentaries(0)
img
пан.бг

ISW обясни защо Русия призова за прекратяване на огъня
Олена Ивашкив — събота, 25 май 2024 г., 05:17 ч

илюстративна снимка: Генерален щаб на въоръжените сили на Украйна

Русия ще използва всяко прекратяване на огъня, за да се подготви за бъдещи настъпателни операции в Украйна.

Източник: Институт за изследване на войната (ISW)

Подробности: Военни анализатори подчертават, че военната намеса на Русия в Крим и Донбас през 2014 г. нарушава многобройните международни задължения на Русия за зачитане на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително признаването от Русия на Украйна като независима държава през 1991 г. и Меморандума от Будапеща от 1994 г., в който Русия специално се ангажира да не подкопава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Няма причина да се смята, че Кремъл ще спази всяко ново споразумение, което задължава Русия да не нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Прекратяването на огъня би позволило на Русия да възстанови деградиралите сили, да насочи човешките ресурси към широкомащабна експанзия и реформи, а не към военни действия в Украйна, и би позволило на Русия да продължи да мобилизира своята отбранителна и индустриална база без ограничения, свързани със спешни оперативни нужди в Украйна.

Русия може да използва прекратяването на огъня, за да подготви сили, по-подходящи за провеждане на следващата серия от настъпателни операции, насочени към смяна на режима, демилитаризация и завладяване на Украйна. Прекратяването на огъня със сигурност би предоставило на Украйна собствени възможности да се справи с проблемите на изграждането на въоръжените си сили и развитието на отбранителната си индустрия, но Кремъл може разумно да очаква, че замразеният фронт ще направи подкрепата на Украйна по-малко спешна и важна за Запада и ще позволи на Русия да изпреварят Украйна в подготовката за възстановяване

Ключови констатации на ISW за 24 май:
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Западните медии продължават да съобщават, че руският президент Владимир Путин е заинтересован от договорено прекратяване на огъня в Украйна, въпреки че реториката на Кремъл и военните действия на Русия показват, че Путин остава незаинтересован от смислени преговори и каквото и да е споразумение, което би му попречило да унищожи независима украинска държава.
Руски източници, които говориха със западни медии, също предложиха противоречиви характеристики на позицията на Путин относно преговорите.
Тези руски източници наблягаха на териториалните отстъпки като част от предполагаемото примирие на Путин, но рядко засягаха по-широките стратегически цели на войната на Путин в Украйна.
Примирието не пречи на Русия да възобнови настъпателната си кампания за унищожаване на украинската държавност и Русия ще използва всяко прекратяване на огъня, за да се подготви за бъдещи настъпателни операции в Украйна.
Сега Русия се готви за възможността за конвенционална война с НАТО и Кремъл вероятно ще гледа на всичко, различно от капитулацията на Украйна, като на екзистенциална заплаха за способността на Русия да води такава война.
Кремъл ще продължи да симулира интерес към преговорите в критични моменти от войната, за да повлияе на вземането на решения на Запада относно подкрепата за Украйна и да продължи усилията за извличане на превантивни отстъпки от Запада.
Путин категорично отхвърли легитимността на украинския президент Володимир Зеленски като президент на 24 май, последният от поредица от опити Зеленски да бъде лишен от правомощията му да участва или да се оттегли от преговорите с Русия и да подкопае украинското доверие в Зеленски.
Усилията за отстраняване на висши служители на руската отбрана и униформени командири вероятно ще продължат през следващите седмици и месеци, казаха неназовани руски правителствени служители и източници в руското Министерство на отбраната (МО) и Кремъл пред независимото руско издание The Moscow Times.
На 23 и 24 май украинските войски нанесоха поредица от успешни ракетни удари по военни обекти на територията на Украйна, окупирана от Русия.
Съобщава се, че сутринта на 23 май украинските войски са атакували с дрон руската радарна система за ранно предупреждение в Краснодарския край на Русия.
Украинската военна администрация продължава да решава кадровите проблеми на Украйна.
Министерството на отбраната на САЩ обяви на 24 май пакет от военна помощ на стойност 275 милиона долара, за да помогне на украинските войски да отблъснат руските настъпателни операции в северната част на района на Харков.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви на 24 май, че страните-членки на НАТО трябва да обмислят премахването на ограниченията върху използването на западни оръжия от Украйна за удари по военни цели на руска територия.
Руските войски наскоро настъпиха близо до Вовчанск, Сватово, Креминная и Донецк.
На 23 май вестник Financial Times (FT) съобщи, че Александър Литвиненко, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, е заявил, че през 2023 г. Русия ще привлече повече от 385 000 войници.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка