ISW: Преждевременната офанзива в Харковска област - провал за Русия

Pan.bg 26 май 2024 | 06:46 views (431) commentaries(0)
img
пан.бг

Преждевременното начало на офанзивата в северната част на Харковска област беше провал за Русия - ISW
Олга Хлущенко — неделя, 26 май 2024 г., 05:40 ч

ISW карта

Според анализатори от Института за изследване на войната (ISW), преждевременното начало на руските настъпателни операции подкопава успеха на Русия в северната част на Харковска област.

Източник: ISW

Подробности: Според анализираните данни анализаторите отбелязват, че руските войски са започнали настъпателната си операция в северната част на Харковска област с ограничени сили и все още не са прехвърлили значителни резерви там, което е довело до намаляване на темпото на руското настъпление и настъпление операции.

„Подобно намаляване на темпото вероятно предоставя на украинските сили тактически възможности за контраатаки, въпреки че украинските сили все още не провеждат ограничена контранастъпателна операция, която цели пълното изтласкване на руските сили от северната част на Харковска област“, ​​се казва в доклада.

Разнообразието на руските части, действащи в момента в северната част на Харковска област, и очевидната нерешителност на руските военни по отношение на включването на съществуващите резерви във военните действия показва, че руските войски вероятно се опитват да доведат числеността на Северната група до планираното крайно ниво преди засилване на настъпателните операции на север от Харковска област.

Според съобщенията към момента на началото на настъпателните операции на 10 май в граничната зона е имало около 35 000 войници от Северната група войски, докато украински източници посочват, че руските военни възнамеряват да концентрират 50 000 до 70 000 войници в областта.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Експерти предполагат, че руските сили вероятно са започнали настъпателна операция в северната част на Харковска област предсрочно, използвайки недостатъчен персонал, надявайки се да се закрепят преди пристигането на военна помощ от Съединените американски щати да направи задачата още по-трудна.

Следователно, според прегледа на ISW, е вероятно преждевременното начало на руските настъпателни операции да подкопае успеха на Русия в северната част на региона на Харков.

Съобщава се, че руските сили са успели да хванат украинските сили неподготвени на 10 май и са постигнали значителни тактически успехи в райони, за които украинските служители съобщават, че са по-малко защитени.

СБР съобщи, че е започнало разследване на факта на неправилна подготовка на украинската отбрана в този район и изоставянето на украинските позиции в Липцивското и Вовчанското направление.

DBR отбеляза, че това е позволило на руските сили да напреднат към втората линия на украинската отбрана в района, въпреки че ограничената работна сила изглежда е попречила на руските сили да постигнат по-дълбоко проникване. Въпреки че е възможно руското военно командване да е смятало, че по-голяма концентрация на сили ще предупреди украинските сили и ще ги лиши от способността да извършат оперативна изненада, решението на Русия да не ангажира веднага значителни резерви вероятно е попречило на руските сили да постигнат бързи печалби и по-дълбоко проникване.

„Украинските сили са се окопали на отбранителни позиции в района и руските сили вероятно са използвали тактическата си възможност, за да постигнат сравнително бързи печалби срещу лесно държани позиции в района“, се добавя в доклада.Ключови констатации на ISW за 25 май:

Украински и руски източници казаха, че украинските сили все повече завземат тактическата инициатива в северната част на Харковска област и характеризираха руските операции в района като отбранителни, въпреки че руските сили вероятно се опитват да доближат размера на Северната група сили до планирания край, преди евентуално да засили настъпателните операции в тази област.
Преждевременното начало на руските настъпателни операции изглежда е подкопало руския успех в северната част на Харковска област.
Руските войски извършват опустошителни атаки срещу Харков, вероятно като част от усилията за обезлюдяване на града и деморализиране на украинците.
Съобщава се, че руските средства за РЕБ са повлияли на ефективността на някои западни оръжейни системи в Украйна през 2023 г., тъй като Украйна и Русия продължават да се състезават в техническата надпревара между нападение и отбрана.
Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов категорично отхвърли легитимността на президента на Украйна Володимир Зеленски и очерта максималистичните условия на Русия за мирни преговори в интервю за Newsweek на 25 май.
Смята се, че Русия помага на Северна Корея да развие отбранителната си промишлена база в замяна на доставка на севернокорейски боеприпаси, а според съобщенията американски служители смятат, че Русия може също така да доставя на Северна Корея военно оборудване, оръжия или технологии.
Наскоро руските войски направиха потвърдено настъпление близо до Донецк.
Министерството на отбраната на Русия отмени ежегодното международно състезание "Армейски игри" за втора поредна година, което предизвика радост сред критичните руски блогъри.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка