NYT: Русия саботира Европа, за да прекъсне военните доставки за Украйна

Pan.bg 27 май 2024 | 06:47 views (284) commentaries(0)
img
пан.бг

NYT: Русия саботира Европа, за да прекъсне военните доставки за Украйна
Ирина Кутелева, Катерина Тищенко — неделя, 26 май 2024 г., 19:50 ч.

ръководителят на Кремъл Владимир Путин, снимка на Getty Images

Представители на разузнаването на САЩ и съюзниците отбелязват увеличаването на броя на руските диверсионни операции в Европа, насочени към подкопаване на доставките на военна помощ за Украйна.

Източник: The New York Times, съобщава "Европейска истина".

Подробности: Според вестника служители на разузнаването на САЩ и съюзниците проследяват увеличаване на броя на саботажни операции на ниско ниво в Европа, които според тях са част от руска кампания за подкопаване на усилията за предоставяне на военна подкрепа на Украйна.

Сред подобни операции изданието цитира по-специално палежите на склад в Англия, фабрика за бои в Полша, жилищни сгради в Латвия и магазин на Ikea в Литва.

Съобщава се също, че руски агенти са арестувани по обвинения в планиране на атаки срещу американски военни бази.

Въпреки че тези действия може да изглеждат случайни, американски и европейски служители по сигурността казват, че са част от съгласувани усилия на Русия да забави трансфера на оръжия за Киев и да създаде вид на нарастваща опозиция срещу подкрепата за Украйна.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Според официални лица тази кампания се ръководи от руското военно разузнаване.

Според NYT тези действия все още не са прекъснали оръжейния поток към Украйна и много от целите не са пряко свързани с войната. Но някои представители на правоохранителните органи казват, че Русия се опитва да посее страх и да принуди европейските страни да затегнат сигурността по цялата верига за доставка на оръжие, увеличавайки разходите и забавяйки доставките.

Американски и европейски служители казаха, че Русия е малко внимателна с отклоненията си. Тя иска да привлече вниманието към мистериозните пожари, но не толкова, че да бъде директно обвинена в тези действия.

Една от характерните черти на руската диверсионна кампания е използването на вербувани местни жители на европейски страни. Американски и европейски служители казват, че това се прави отчасти, за да направят атаките по-трудни за откриване и да създадат впечатлението, че те са резултат от вътрешна опозиция за подкрепа за Украйна.

На фона на нарастващата загриженост за саботаж, посланиците на НАТО ще се срещнат следващия месец с директора на националното разузнаване Аврий Гейнс, който ще предостави разузнавателна информация за войната на Русия в Украйна и ще обсъди кампанията на Русия за саботаж в Европа.

Какво предшестваше: По-рано полският премиер Доналд Туск предположи, че руските разузнавателни служби може да стоят зад палежа на търговски център във Варшава по-рано този месец, но призова да се въздържат от спекулации, докато разследването не приключи.

Трябва да се отбележи, че няколко палежа вече са извършени в европейски страни, а някои държави - по-специално Литва и Естония - вече публично предположиха, че Русия може да стои зад тях.

източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка