ISW: Русия трупа сили на границата с Харковска и Сумска области

Pan.bg 27 май 2024 | 07:07 views (258) commentaries(0)
img
пан.бг


Русия трупа сили на границата с Харковска и Сумска области –
Олга Глущенко — понеделник, 27 май 2024 г., 4:30 ч.

илюстративна снимка от фейсбук страницата на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

Според данни, събрани и анализирани от експерти на Института за изучаване на войната (ISW), за да разтегнат фронта, руснаците натрупват силите си на границата с Харковска и Сумска области, за да изтеглят и консолидират украинските сили в граничната зона.

Източник: ISW

Подробности: Съобщава се, че руските сили струпват неуточнен брой сили в западната Белгородска област близо до границата с Украйна, вероятно за да овладеят и привлекат украинските сили в района и да се подготвят за настъпателни операции, насочени към разширяване на руския плацдарм в граничната зона на север - източно от Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски каза на 26 май, че руските войски се готвят за нови настъпателни действия и концентрират групи с неизвестен размер близо до украинската граница на 90 километра северозападно от Харков.

Анализаторите предполагат, че Зеленски е имал предвид района Грайворон-Борисивка-Пролетарски в западната част на Белгородска област, а сателитни снимки на района показват, че през последните седмици руските войски са засилили активността си в бази и складове в населените райони на района.

Сегашният размер на възможното съсредоточаване на руски войски в района Грайворон-Борисовка-Пролетарски обаче остава неясен.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Говорителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрий Демченко каза на 26 май, че руските войски могат да започнат настъпателни операции в Сумска област или в райони на Харковска област, граничещи със Сумска област, с цел разтягане и окопаване на украинските сили по-нататък по протежение на граница в североизточна Украйна.

„Грайворон-Борисовка-Пролетарски район, по-специално, ще даде възможност на руските войски да започнат настъпателни операции на юг по посока на Золочев и Богодухов, два украински града северозападно от Харков в рамките на 25 километра от границата, или на запад по посока на населеното място. райони по трасето, което свързва Богодухов със Суми“, се казва в доклада.

Освен това, посочват експертите, руските войски могат да водят настъпателни операции в едната или в двете посоки, а руското съсредоточаване тук може да има за цел да принуди украинските войски да прехвърлят сили и средства в по-широк район на границата в Харков и Суми. региони.

Руските сили също така съсредоточават ограничени сили в Курска и Брянска области близо до границата със Сумска област и дори ограничена концентрация в тези региони може да има за цел постигане на вероятния желан ефект от по-нататъшно изтегляне и закрепване на украинските сили в граничната зона.

В момента руските сили приближават своята Северна група близо до границата до планираната им крайна сила и е вероятно да започнат само ограничени настъпателни операции по линията Суми-Харков, докато Северната група се доближи до крайната си сила.

Дори ограничените руски настъпателни операции в тези райони биха добавили натиск, който би разтегнал украинската работна сила и техника върху по-широк фронт и евентуално би позволил на руските сили да създадат тактически предмостия, за да подкрепят по-нататъшни операции или северозападно от Харков, или към град Суми.


Въпреки това Северната група войски, дори при горната граница на декларираната си крайна численост, няма да има жива сила, необходима за провеждане на успешна операция за обкръжаване или превземане на градовете Харков или Суми.

Ключови констатации на ISW за 26 май:

Според съобщенията руските сили концентрират неуточнен брой сили в западната част на Белгородска област близо до границата с Украйна, вероятно с цел да фиксират и привлекат украинските сили в района и да се подготвят за настъпателни операции, насочени към разширяване на руския плацдарм в граничната зона в североизточна Украйна.
Западни официални лица продължават публично да обсъждат правото на Украйна да използва оръжия, предоставени от Запада, за да нанася удари по военни цели в Русия на фона на усилията на Русия да убеди Запада да продължи да се самоограничава и да раздели НАТО.
Съобщава се, че през 2024 г. руската OPB ще произведе и ремонтира три пъти повече артилерийски снаряди, отколкото ще произведе Западът, въпреки че руските снаряди страдат от проблеми с контрола на качеството и според съобщенията украинската артилерия е по-точна от руската артилерия.
Представители на Кремъл продължават да посочват, че Русия не се интересува от смислени преговори с Украйна и напредък в информационните операции на Кремъл, целящи да тласнат Запада към отстъпки по отношение на суверенната територия и народа на Украйна.
Наскоро руските войски са направили потвърдено настъпление близо до Сватово, Авдиевка и Донецк.
Според съобщенията бивши бойци от "групата Вагнер" продължават да формират нови части под егидата на руската гвардия и чеченския специален отряд "Ахмат".източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка