ЧРД на Николай Цонев - Министър на отбраната

Pan.bg 09 юни 2024 | 13:24 views (328) commentaries(0)
img ПАН.БГ

Pan.bg и списание "Клуб КРИЛЕ" честитят рождения ден на военния министър Николай Цонев.
Нека бъде жив и здрав, и да постигне целите си!

Николай Георгиев Цонев е офицер от Българската армия, предприемач, политик, лидер на политическа партия „Нова алтернатива“ и бивш министър на отбраната през периода 2008 – 2009 г.В изпълнение на управленските си позиции, той отговаря за осъществяването на редица стратегически реформи в Българската армия и в сектор „Сигурност“.

По време на управлението си като министър, той изменя Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и предоставя на служителите от въоръжените сили множество социални стимули, продиктувани от промяна на статута на служителите от БА от наборна служба в професионална армия. Заедно с това, той предприема финансови оптимизации, които позволяват бюджетът на Министерство на отбраната да достигне размер от близо 2% от брутния вътрешен продукт на България.

Преди да бъде избран за министър на отбраната, Николай Цонев работи като управител на няколко компании, ангажирани в сферата на леката промишленост.

От 1999 до 2000 година той ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява Изпълнителна агенция „Социални дейности“ към МО.
Биография

Николай Цонев е роден на 9 юни 1956 година в Перник. Завършва Висшето народно военно артилерийско училище „Георги Димитров“, специалност „Зенитна артилерия“ и от 1978 година е офицер в Българската народна армия. През 1986 – 1989 година учи във ВА ПВО СВ „Василевски“ в Киев. През 1992 година се уволнява от армията.


През следващите години Цонев участва в управлението на няколко фирми, сред които производителя на хляб „Нилана“. През 1996 година завършва счетоводство в Университета за национално и световно стопанство, а през 2005 година – философия в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. През 2006 година защитава докторантура по маркетинг. От 2002 година е преподавател в УНСС, от 2012 година е асистент, а от 2013 година е Главен асистент в катедра "Икономика на туризма". От 2015 година Николай Цонев е доцент по маркетинг, а от 2019 г. е избран за ръководител на катедра „Икономика на туризма“ в УНСС.

От 1999 до 2000 година Николай Цонев ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява агенцията за социални дейности към министерството. На 24 април 2008 година е избран за министър на отбраната в правителството на Сергей Станишев и остава на този пост до смяната на кабинета на 27 юли 2009 година.

На 24 юни 2012 година, на учредителното събрание на ПП „Нова Алтернатива“ е избран за председател на партията. Партията има центристка ориентация и изповядва патриотично-либерални идеи.източник

УикипедияНиколай Цонев - Министър на отбраната на двадесетилетието в рейтинга на ПАН.БГ

Pan.bg 15 юли 2021 | 21:51


МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА ДВАДЕСЕТИЛЕТИЕТО НА 21-ВИ ВЕК /според военнослужещите, воините от резерва, ветераните от воинските и патриотични неправителствени организации и читателите на pan.bg / С РЕШИТЕЛНА ПРЕДНИНА Е НИКОЛАЙ ЦОНЕВ.Уважаеми читатели, верен на своите традиции, pan.bg стартира анкета - "Най-добрият министър на отбраната на Република България през последните 20 г." Въз основа на анкетата съставихме рейтинг , който публикуваме днес в нашия сайт и в социалните мрежи.

Анкета трябваше да отговори на въпроса: Кой е най-добрият (не служебен) военен министър през последните 20 г., според военнослужещите, воините от резерва, ветераните от воинските и патриотични неправителствени организации и читателите на pan.bg.

АНКЕТАТА БЕ АБСОЛЮТНО АНОНИМНА! В НЕЯ ВИЕ ОЦЕНИХТЕ ВСЕКИ МИНИСТЪР С ОЦЕНКА ОТ 1 ДО 10.

АНКЕТАТА ПОПЪЛНИХА НАД ОСЕМ ХИЛЯДИ ПОСЕТИТЕЛИ НА НАЙ-МАСОВИЯ БЪЛГАРСКИ ВОЕНЕН САЙТ ПАН.БГ. ЕТО И РЕЗУЛТАТИТЕ:

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ:


1. Николай Цонев - 2008 - 2009 г.

2. Ангел Найденов - 2013 - 2014 г.

3. Бойко Ноев - 1999 - 2001 г.

4. Николай Свинаров - 2001 - 2005 г.

5. Веселин Близнаков - 2005 - 2008 г.

6. Николай Младенов - 2009 - 2010 г.

7.Красимир Каракачанов - 2017 - 2021 г.

8. Николай Ненчев - 2014 - 2017 г.

10. Аню Ангелов - 2010 - 2013 г.

image

МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА ДВАДЕСЕТИЛЕТИЕТО НА 21-ВИ ВЕК /според военнослужещите, воините от резерва, ветераните от воинските и патриотични неправителствени организации и читателите на pan.bg / С РЕШИТЕЛНА ПРЕДНИНА Е НИКОЛАЙ ЦОНЕВ.
НИКОЛАЙ ЦОНЕВ: ПРОБЛЕМИТЕ НА АРМИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАЯВЕНИ И РЕШЕНИ В ПОЛЗА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ


Pan.bg 19 юли 2021

Въпросите зададе Преслав Панчелиев, българският военен сайт Pan.bg

Биография:
Николай Георгиев Цонев е роден на 9 юни 1956 година. Той е офицер от Българската армия, политик, лидер на политическа партия „Нова алтернатива“ и бивш министър на отбраната през периода 2008 – 2009 г.
В изпълнение на управленските си позиции, той отговаря за осъществяването на редица успешни стратегически реформи в Българската армия и в сектор „Сигурност“.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

По време на управлението си като министър, той изменя Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВС) и предоставя на служителите от въоръжените сили множество социални стимули, продиктувани от промяна на статута на служителите от БА от наборна служба в професионална армия. Заедно с това, той предприема финансови оптимизации, които позволяват бюджетът на Министерство на отбраната да достигне размер от близо 2% от брутния вътрешен продукт на България.
От 1999 до 2000 година той ръководи дирекция „Управление на доставките“ в Министерството на отбраната. През 2001 година става съветник на военния министър Николай Свинаров, а през 2002 оглавява Изпълнителна агенция „Социални дейности“ към МО.

Припомняме, че военният сайт ПАН БГ проведе анкета в периода 25 юни-15 юли 2021 година.
В анкетата гласуваха над 8000 наши читатели - настоящи военнослужещи и офицери от резерва и запаса.
В анкетата КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА НА ДВАДЕСЕТИЛЕТИЕТО НА 21-ВИ ВЕК /според военнослужещите, воините от резерва, ветераните от воинските и патриотични неправителствени организации и читателите на pan.bg / С РЕШИТЕЛНА ПРЕДНИНА СПЕЧЕЛИ НИКОЛАЙ ЦОНЕВ!
Днес публикуваме интервю с него.


- Г-н Цонев, честито. Вие сте определен за най-успешен министър на отбраната в анкета на Pan.bg, в която са участвали над 8000 бивши и настоящи военнослужещи и граждани. Как възприемате тази оценка на армейската общност?

Не мога да кажа, че не ми е приятна. Видимо военнослужещите и свързаните с армията са оценили положително моята дейност и активност в мандата ми с цел издигане авторитета на военнослужещите и на армията.

- С какво според вас са ви запомнили военнослужещите? Все пак вие сте били министър преди цели 12 години.

Основното може би, и което най-много се помни, е повишението на възнагражденията на военнослужещите, но има и други активности като повишаване на социалния статус на вече професионалната армия, детските градини, спортните центрове, и най-вече усещането, че аз съм един от тях. Разбирам и знам какви са проблемите и съм ги решавал.

- Като неформален лидер на армейската общност, учен и общественик, как оценявате сегашното състояние на Българската армия?

Благодаря за трите позиции, в които виждате моите компетенции, т.к. често именно за това съм критикуван.

Ще отговоря като политик с голям управленски опит.
След премахването на глава десета „Социална политика“ от Закона за отбраната и въоръжените сили на РБългария през 2010 година, военнослужещите нямат сигурност в своето бъдеще, премахнат беше и статутът им на държавни служители, както и бяха въведени срочни договори. С това бе показано отношението на тогава управляващите, а и на всички след тях, които не го поправиха и не дадоха възможност за повишаване на кадровия потенциал на армията и възвръщане на нейния авторитет. Не случайно, незаетите места за кадрови войници са много над допустимия минимум, което се укриваше от ръководството на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната. Надявам се при новата политическа обстановка всички тези проблеми да бъдат заявени пред обществото и решени в полза на всички служители и военнослужещи и в полза на самото общество.

- Въпросът, който вълнува гражданите напоследък е борбата с корупцията, която през последните 10 години в България придоби огромни размери, какви са нейните поражения в армията?

Армията е част от нашето общество и всичко, което се случва в него, се случва и в нея. Служебното ръководство в Министерството на отбраната изнесе достатъчно факти как са провеждани непрозрачно обществените поръчки без конкурс и 100% авансовото им плащане. Би трябвало проверките да продължат и длъжностните лица, нарушили правилата, да получат съответното наказание. В ЗОВСРБ от 2009 година имаше текст, който регламентираше прозрачността на обществените поръчки в отбраната, блокираше възможността в тях да участват фирми с неясен собственик на капитала и фирми, регистрирани непосредствено преди обявяването на обществената поръчка, но този текст съвсем умишлено бе премахнат през 2010 година.

- Ако вие днес сте министър на отбраната, какво бихте направили за една силна, модернизирана, добре въоръжена и организирана армия, с която България да се гордее, и която да бъде достоен член на НАТО?

Бих управлявал прозрачно и отговорно, бих предприел действия, които да издигнат до такава степен авторитета на армията в обществото, че да се гордеем с нея и да не се умиляваме по нея само на 6 май.
С чест бих затвърдил получената оценка от тези, които са ме подкрепили в анкетата.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка