САЩ вдигнаха забраната за доставка на оръжия за "Азов"

Pan.bg 11 юни 2024 | 08:53 views (303) commentaries(0)
img
пан.бг

САЩ вдигнаха забраната за доставка на оръжия за "Азов"
Катерина Тищенко — вторник, 11 юни 2024 г., 05:04 ч.

снимка: Armyinform

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън отмени забраната за доставка на оръжие на 12-а бригада със специално предназначение "Азов" на Националната гвардия на Украйна.

Източник: The Washington Post с позоваване на Държавния департамент на САЩ

Дословно от Държавния департамент: „След внимателно проучване 12-та бригада от специалните сили на Азов премина проверката на Лийхи, проведена от Държавния департамент на САЩ.“

Подробности: Държавният департамент се позоваваше на закона Лийхи, който забранява предоставянето на американска военна помощ на чуждестранни части, за които е известно, че са извършили сериозни нарушения на човешките права. Той е кръстен на бившия сенатор Патрик Лийхи, който е автор на законодателството.

Държавният департамент не откри "никакви доказателства" за подобни нарушения, се казва в изявлението.

Представител на Държавния департамент отказа да каже кога е отменена забраната и дали американското оръжие вече е пристигнало в Азов.

Сега бригада „Азов“, някогашна доброволческа част, която стана част от Националната гвардия на Украйна през 2015 г., ще има достъп до същата военна помощ от САЩ, както всяка друга част.

Изданието отбелязва, че преди около десет години на Азов беше забранено да използва американско оръжие, тъй като американски служители решиха, че някои от основателите му уж поддържат расистки, ксенофобски и ултранационалистически възгледи, а служители на ООН по правата на човека обвиниха групата в нарушаване на хуманитарното право.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка