CNN : САЩ и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност на 13 юни, подробностите са известни

Pan.bg 12 юни 2024 | 18:22 views (325) commentaries(0)
img
пан.бгСАЩ и Украйна ще подпишат споразумение за сигурност на 13 юни, подробностите са известни - СМИ
Олег Павлюк, Роман Петренко — сряда, 12 юни 2024 г., 17:59 ч.

снимка: ОП

Очаква се САЩ и Украйна да подпишат двустранен договор за сигурност в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия в четвъртък, 13 юни – подобно на предишни подобни споразумения, споразумението няма да изисква ратификация.

Източник: CNN с позоваване на информирани събеседници, "Европейска истина"

Подробности: Според CNN споразумението за сигурност ще задължи САЩ за 10 години да продължат да обучават украинските въоръжени сили, да разширят сътрудничеството в производството на оръжия и военно оборудване, да продължат да предоставят военна помощ и да засилят обмена на разузнавателна информация.

Като част от споразумението САЩ обещават да проведат консултации с Украйна веднага след бъдеща руска атака, за да определят следващите стъпки. Както и в други споразумения, няма да има задължение за взаимна отбрана като колективната сигурност на НАТО.

Споразумението за сигурност между САЩ и Украйна, казаха източници на CNN, няма да съдържа конкретни парични задължения за подкрепа на отбраната на Украйна.

В същото време допълнение към споразумението ще очертае как администрацията на Джо Байдън планира да работи с Конгреса на САЩ за изпълнение на ангажиментите за сигурност, включително дългосрочно финансиране в подкрепа на отбраната на Украйна.


Събеседниците на CNN посочиха още, че споразумението за сигурност между САЩ и Украйна ще бъде така нареченото изпълнително споразумение, което не изисква ратификация и което "не е обвързващо за никой бъдещ президент".

Преди ден Белият дом потвърди срещата на президентите на САЩ и Украйна Джо Байдън и Володимир Зеленски на срещата на Г-7 в Италия.

Медиите вече съобщиха, че именно там лидерите може да подпишат двустранно споразумение за сигурност.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0