ISW: ВСУ се опитват да отслабят руската ПВО, преди да получат F-16

Pan.bg 13 юни 2024 | 09:12 views (363) commentaries(0)
img
пан.бг

Украинските сили се опитват да отслабят руската противовъздушна отбрана, преди да получат F-16 − ISW
Ирина Балачук — четвъртък, 13 юни 2024 г., 4:50 ч.

Илюстративна снимка от Фейсбук на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна

Украинските сили полагат усилия да отслабят руската противовъздушна отбрана - ако успеят, това може да позволи на Украйна да използва по-ефективно пилотирани самолети в дългосрочен план, според Института за изучаване на войната.

Източник: ISW

Подробности: Анализаторите на ISW припомнят, че в нощта на 11 срещу 12 юни украинските сили удариха една батарея С-300 и две батареи С-400 близо до окупираните Белбек и Севастопол в Крим.

Институтът за изучаване на войната също подчертава, че геолокационните изображения, публикувани на 12 юни, показват повредени и унищожени руски системи С-300 северно от окупирана Евпатория и унищожена руска радарна система С-400 южно от окупирания Джанкой - така че това потвърждава съобщението на Украинският генерален щаб от 10 юни за удари по средствата на руската ПВО в тези райони.

„Някои руски източници предполагат, че украинските сили са използвали ATACMS по време на удара на 11-12 юни, въпреки че ISW не може да потвърди кои системи са били използвани от украинските сили“, се казва в доклада.

Анализаторите също така споменават, че основателят на специалното подразделение Kraken на Главното разузнавателно управление на Украйна Константин Немичев потвърди на 12 юни, че украинските сили са използвали HIMARS, за да унищожат четири руски системи С-300 в района на Белгород.

Съобщава се, че унищожаването на руски системи за противовъздушна отбрана в Белгородска област е накарало руското командване да прехвърли средства за противовъздушна отбрана от Крим на тази територия, което от своя страна е влошило противовъздушната отбрана на временно окупирания полуостров.

ISW отбелязва, че говорителят на ГУР Андрий Юсов също е пояснил на 12 юни, че ударите на украински дронове по летище Ахтубинск в Астраханска област между 7 и 8 юни са повредили два руски изтребителя Су-57, а не един, както беше съобщено по-рано.

Анализаторите подчертават, че системите за противовъздушна отбрана С-300/С-400 и изтребителите Су-57 са важни активи на руската противовъздушна отбрана и авиация, които лишават Украйна от способността да лети със самолети близо до фронта и да поддържа руските настъпателни операции в Украйна.

Буквално ISW: „Украинските сили вероятно се стремят да отслабят руската противовъздушна отбрана, преди Украйна да получи значителен брой самолети, за да създаде условия за бъдещо използване на пилотирани самолети от Украйна по-близо до фронтовите зони. Украинските сили вероятно се стремят да отслабят руската противовъздушна отбрана преди очакваната доставка на F-fighter 16 в Украйна, която според съобщенията ще започне в малки количества през лятото и есента на 2024 г."

Анализаторите смятат, че украинските въоръжени сили вероятно в крайна сметка ще могат да преминат към въздушна подкрепа за наземни операции, при условие че украинската армия получи достатъчен брой изтребители, западните партньори обучат достатъчен брой квалифицирани пилоти и ако Украйна успее да отслаби руската противовъздушна отбрана.

В същото време ISW припомня, че украински и западни служители по-рано са посочили, че ще отнеме значително време, за да се обучат правилно достатъчен брой украински пилоти и да се оборудват украинските въоръжени сили с най-малко 150 самолета F-16, необходими за въздуха превъзходство и за подпомагане на сухопътни операции.

„Украински официални лица също така посочиха, че планират да използват F-16 и други самолети, за да ограничат действията на руските самолети, а говорителят на украинските военновъздушни сили Иля Йевлаш отбеляза, че само две ескадрили F-16 – приблизително 18 самолета – биха били достатъчни за влияят значително на обстановката в украинското въздушно пространство“, заключиха анализатори от Института за изучаване на войната.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0