Преди срещата на върха за мир Китай лобира за своя "мирен план" сред други страни

Pan.bg 13 юни 2024 | 17:04 views (274) commentaries(0)
img
лан.бгПреди срещата на върха за мира Китай лобира за своя "мирен план" сред други страни - Ройтерс
Христина Бондарева, Альона Мазуренко — четвъртък, 13 юни 2024 г., 14:54 ч.

Си Дзинпин. СНИМКА GETTY IMAGES

Китай, който няма да присъства на срещата на високо равнище за мир в Швейцария този уикенд, лобира пред световните правителства за своя „мирен план“ преди срещата в Швейцария.

Източник: Ройтерс след разговор с 10 неназовани дипломати, "Европейска истина"

Подробности: С наближаването на мирната среща на върха Китай засили своите информационни дейности чрез срещи с гостуващи чуждестранни високопоставени лица, телефонни обаждания и съобщения до чуждестранни мисии в китайската платформа WeChat, казаха дипломати.

Специалният пратеник на Пекин за Евразия Ли Хуей посети Турция, Египет, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства миналия месец и се срещна с представители на развиващите се страни в техните посолства в Пекин, казаха дипломати.

Обяснявайки защо няма да присъства на срещата на върха за мир, Китай се опитва да накара развиващите се страни да участват в „мирния план“ от шест точки, който представи с Бразилия миналия месец.

В разговори с развиващите се страни Китай не е критикувал срещата на върха в Швейцария и не е поискал директно страните да се въздържат от участие, казаха пекински дипломати пред агенцията.


Но един дипломат, информиран за брифинга, каза, че Пекин казва на развиващите се страни, че мирната среща на върха ще удължи войната. Китай каза на западните страни, че много развиващи се нации споделят неговите възгледи относно мирната среща на върха, казаха двама дипломати.

Представеното китайско предложение предвижда провеждането на международна мирна конференция "в подходящо време, призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни, както и честно обсъждане на всички мирни планове".

Руският външен министър Сергей Лавров предложи Китай да организира такава конференция. Лидерът на Руската федерация Владимир Путин изрази подкрепата си за китайския план, като каза, че Пекин напълно разбира какво стои зад него.

Китайският външен министър Ван И каза миналата седмица, че 45 държави са подкрепили предложението на Китай и повече от две дузини са се присъединили или го „обмислят сериозно“.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза миналата седмица: "Китай искрено се надява, че мирната конференция (в Швейцария) няма да се превърне в платформа за създаване на блокова конфронтация. Да не присъстваш на нея не означава да не поддържаш мира."

Както "ЕП" съобщи по-рано, в Швейцария бяха коригирани проблемни разпоредби от заключителния документ на срещата на върха за мира, които биха могли да имат нежелани последици за Украйна - текстът на решението беше променен през последните дни.

След това няколко държави, които планираха да участват в срещата, отказаха да пътуват до Швейцария.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка