Президентът Румен Радев: Днес е исторически ден. Въвеждането на БЛА в Българската армия е изискване на бъдещето

Pan.bg 14 юни 2024 | 11:43 views (1121) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgВ обръщението си към участниците в „Ястреб 24“ Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви: „За мен е огромно удоволствие да наблюдавам първото в българските Въоръжени сили състезание по управление на дронове „Ястреб 24“ под моя патронаж. Мога смело да заявя, че днес е исторически ден, не защото се отваря нова страница в популяризирането, въвеждането и използването на тези нови технологии във Въоръжените сили, а защо днес отваряме вратата за нов род войски в БА, тези на безпилотните системи и това е абсолютно изискване на бъдещето. Не казвам само летателни, защото е необходимо въвеждането им във всички домейни - въздушни, наземни, морски.

Конфликтите в Кавказ, Украйна и Газа доказаха по безспорен начин, че е дошло ново време във воденето на бойни действия - масовото навлизане и то с огромен ефект на нови и достъпни безпилотни системи. Това са технологии и продукти, които преобръщат концепциите за водене на бойни действия. Като започнем от разузнаване, координация, логистични доставки и до бойно поразяване. Безпилотните системи дават огромно асиметрично предимство имат огромно въздействие на бойното поле във всички сфери“ .

"Необходимо е час по-скоро да започнем да работим за въвеждането на тези системи във въоръжените сили. Аз като президент работя упорито по тази тема. На срещите ми с ръководството на МО, Щаба на отбраната и на Въоръжените сили последователно призовавам за въвеждането на такива системи в Българската армия. Радвам се, че започваме да се движим в тази посока. Във връзка с това президентската институция организира през 2023 г. голяма Кръгла маса на тази тема, с привличане на представители на Комисията по отбрана от 49-то Народно събрание, на МО, на видовете въоръжени сили и на българската отбранителна индустрия и наука. Целта бе да обединим усилията им и България най-сетне да разполага с тези така необходими високотехнологични системи.

Но това не бе достатъчно и аз непрекъснато досаждах на министъра на отбраната, на Началника на отбраната, на командира на СВ ген. Дешков кога в България ще имаме състезание на оператори на дронове. Днес това състезание стана факт. Искам да благодаря на всички, които го реализираха - на началника на отбраната адм. Ефтимов, на ген. Дешков, на всички които допринесоха за тази безупречна организация. Благодаря на всички участници, гордея се с вас. Вие сте пионерите в нашите Въоръжени сили в разгръщането на тази революционна технология. Убеден съм, че ще ставате все по-добри. Днес показахте майсторство, което надмина моите очаквания.

За в бъдеще очаквайте все по-интензивно внедряване на тези системи във войските. за целта са необходими промени в българското законодателство, които да ускорят процеса по закупуване и доставка на безпилотни системи, за да бъдат следвани бързите изменения в технологиите. Необходима е бърза промяна в нашата доктринална методика, за дава тя ясна концепция за използването и подготовката на необходимите кадри.

Очаквам догодина състезанието да бъде с много повече отбори, дроновете да бъдат пилотирани още по-добре и да видим реалния ефект от тяхното използване. Очаквам и българската отбранителна индустрия да демонстрира след малко разработените продукти и технологии, защото те навлизат в световен мащаб с огромна скорост и ние трябва да изоставаме. Дроновете дават нови бойни възможности, от които ние трябва да можем да се възползваме.

Очаквам да видя промяна в щатовете на формированията, за да се появят в тях щатове за оператори на дронове. Това ще е стимул много млади хора да погледнат с други очи на Въоръжените сили. Военната професия да им стане интересна и това да повиши интереса за професионална реализация в БА".

Държавният глава изтъкна положителния ефект от разширената подготовката в българските висши военни училища: "Това е една технологична революция и ние трябва да имаме хора, които да се движат заедно с тези нововъведения, да ги внедряват и разгръщат във Въоръжените сили. Очаквам да се обособи Национален център, където да се подготвят оператори на дронове. При това не само оператори, но и командири, които да знаят как да използват възможностите им, информацията което те предоставят и да използват способностите им в различни направления. Това са безпощадните изисквания на бъдещето. Който иска в една бъдеще критична ситуация да оцелее и да постига своите цели, той не може оттук нататък да мине без безпилотни системи.

Ето защо казах, че днес е исторически ден. България отваря вратата към навлизането на тези технологии и най-важното е освен технологиите да имаме и подготвени хора. Днес всички се убедихме, че имаме прекрасна база, в лицето на тези военнослужещи, на която можем да стъпим и заедно да градим модерни отбранителни способности".

В отговори на журналистически въпроси, Президентът заяви: „Това, за което настоявах отдавна, започна да се случва“, посочи президентът и добави, че макар големите и скъпи проекти за модернизацията на Българската армия, като закупуването на изтребители, кораби и бойни машини за пехотата, да са жизненоважни, с много по-малко средства могат да бъдат постигнати сериозни способности. „Убеден съм, че с потенциала, който видяхме днес, ще наваксаме изоставането“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Президентът Румен Радев: Днес е исторически ден. Въвеждането на БЛА в Българската армия е изискване на бъдещето

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка