92 държави ще участват в мирната среща на върха в Швейцария, като почти 60 ще бъдат представени на най-високо ниво

Pan.bg 14 юни 2024 | 20:41 views (319) commentaries(0)
img
пан.бг


92 държави ще участват в мирната среща на върха в Швейцария, като почти 60 ще бъдат представени на най-високо ниво
Олег Павлюк, Анастасия Проц — петък, 14 юни 2024 г., 19:23 ч.

Илюстративна снимка: Getty Images

Федералният съвет на Швейцария обяви, че в срещата на върха за глобалния мир на 15-16 юни ще участват 92 държави, от които 57 са представени на най-високо ниво - президенти или премиери.

Източник: "Европейска истина"

Подробности: Общо, според списъка, публикуван от Федералния съвет на Швейцария, 92 държави ще участват в Световната среща на върха за мира. От тях 57 са представени на най-високо ниво - президенти или министър-председатели.

Други 29 държави ще бъдат представени на ниво министри - предимно шефове на външните работи. Шест държави ще изпратят посланици: Индонезия, Израел, Обединените арабски емирства, Южна Африка, Филипините и Бразилия.

Освен това Бразилия и Светият престол имат статут на наблюдател, а не на участник в мирната среща. Както се очаква, няма да има делегация от Китай.

Съветът на Европа, ОССЕ, Организацията на американските държави, всички ключови институции на ЕС (Европейски съвет, Европейска комисия, Европейски парламент) ще бъдат представени в Швейцария от международни организации. ООН и Вселенската патриаршия имат статут на наблюдатели.


Както беше съобщено, в навечерието на срещата на върха в Швейцария бяха коригирани проблемни разпоредби от заключителния документ на срещата, които биха могли да имат нежелани последици за Украйна - текстът на решението беше променен през последните дни.

След това няколко държави, които планираха да участват в срещата, отказаха да пътуват до Швейцария.
източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка